Tud-e segíteni az alkoholgondozó?

Igen. Általában könnyebben megy a leszokás orvosi segítséggel.

alkoholgondozo

Minél korábban kerül gondozásba valaki, annál könnyebb segíteni neki. Sajnos azonban Magyarországon az a jellemző, hogy csak komoly tünetekkel fordulnak orvoshoz, akiknek problémájuk van az alkoholfogyasztással. Beutaló sem kell feltétlenül, így még a háziorvossal sem kell megbeszélni ezt az elhatározást, ha valakinek nehéz beszélnie a problémájáról.

Alkoholmérgezés esetén a sürgősségi betegellátó osztályok az illetékesek, ha pszichiátriai zavarok társulnak az alkoholfogyasztás mellé, akkor pszichiátriai osztályra kerül először a beteg.

Ha valaki szeretne orvosi segítséget kérni a leszokáshoz, akkor a gondozóban közösen eldöntik, hogy osztályos felvétellel történjen a segítségnyújtás vagy járóbetegként ambulancián.

Létezik olyan ambulancia is, ahol nem követelik meg azt, hogy a beteg teljesen hagyjon fel az alkoholfogyasztással, mert úgy tapasztalták, hogy ez sokak számára betarthatatlan. A hozzájuk fordulóknak abban tudnak segíteni, hogy minél kevesebb alkohol fogyasztásával is jól tudják érezni magukat a mindennapokban.

Az ambulanciák és kórházi osztályok tudnak segíteni gyógyszerekkel is, de ezeket inkább csak átmeneti ideig, amíg az elvonási tünetek tartanak, adják. Főként pszichoterápiás módszereket alkalmaznak.

Segítséget nyújtanak a hozzátartozóknak is, arra a tapasztalatra építve, hogy az alkoholizmus nemcsak magát a szenvedélybeteget érinti, hanem az egész családot.

Ez is érdekelhet: 
Kit nevezünk alkoholistának?
Másnaposság ellen mit tegyünk?
Mennyi idő alatt ürül ki az alkohol a szervezetemből
Mióta büntetik az ittas vezetést?