Terroristák-e az iszlám fundamentalisták?

Nem! Tévésen gondolják sokan, hogy aki fundamentalista, az egyben terrorista is. Persze vannak szélsőségek fundamentalista csoportok is.

koran

Ráadásul a fundamentalizmus nem az iszlám sajátja, mindegyik valláson belül találhatunk fundamentalista csoportokat, hívőket. Ennek ellenére a fundamentalista jelzőt a legtöbben az iszlám szélsőségesekkel azonosítják, tévesen, és a fő vallási irányzatokon kívüli szélsőséges mozgalmak résztvevőire értik.

A fundamentalista jelző valójában olyan mozgalmakat takar, amelyek vissza akarnak térni az adott vallás vagy kultúra alapelveihez, vagy legalábbis ahhoz, amit a mozgalom résztvevői annak tartanak.

Az iszlám fundamentalisták az iszlám életmódot és jogrendet (saría) szerintük elnyomó nyugati kultúra ellen lépnek fel. Köztük sajnos vannak terrorista csoportok is, ilyen például az Iszlám Állam is.

Ez is érdekelhet: 
Erőszakos vallás-e az iszlám?
Miért tiltja Mohamed ábrázolását az iszlám?
Mi az az Iszlám Állam?

Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Miért nem szabad alkoholra nyugtatót szedni? Milyen névnapok vannak júniusban? Hogyan írjuk helyesen: szimpatikus vagy színpatikus? Február 23. – miről nevezetes? Agytorna 24. forduló: képrejtvény! Mikor van Georgina névnap? Hogyan írjuk helyesen: így vagy igy? Mikor van Pelbárt névnap? Hogyan írjuk helyesen: például vagy példáúl? Keresztrejtvény – 16.02.09.

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 1 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.