Terroristák-e az iszlám fundamentalisták?

Nem! Tévésen gondolják sokan, hogy aki fundamentalista, az egyben terrorista is. Persze vannak szélsőségek fundamentalista csoportok is.

koran

Ráadásul a fundamentalizmus nem az iszlám sajátja, mindegyik valláson belül találhatunk fundamentalista csoportokat, hívőket. Ennek ellenére a fundamentalista jelzőt a legtöbben az iszlám szélsőségesekkel azonosítják, tévesen, és a fő vallási irányzatokon kívüli szélsőséges mozgalmak résztvevőire értik.

A fundamentalista jelző valójában olyan mozgalmakat takar, amelyek vissza akarnak térni az adott vallás vagy kultúra alapelveihez, vagy legalábbis ahhoz, amit a mozgalom résztvevői annak tartanak.

Az iszlám fundamentalisták az iszlám életmódot és jogrendet (saría) szerintük elnyomó nyugati kultúra ellen lépnek fel. Köztük sajnos vannak terrorista csoportok is, ilyen például az Iszlám Állam is.

Ez is érdekelhet: 
Erőszakos vallás-e az iszlám?
Miért tiltja Mohamed ábrázolását az iszlám?
Mi az az Iszlám Állam?

Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Hogyan írjuk helyesen: indul vagy indúl? Hogyan írjuk helyesen: Batthyány tér vagy Batyányi tér? Keresztrejtvény – 16.01.20. Hogyan írjuk helyesen: hugyos vagy húgyos? Milyen volt Czeizel Endre temetése? Hogyan írjuk helyesen: észrevesz vagy észre vesz? Mikor van Szonja névnap? Vannak-e még aranymosók Magyarországon? Mikor van Illés névnap? Hogyan írjuk helyesen: közepes vagy kőzepes?

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 1 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.