Október 16. – miről nevezetes?

A kenyér világnapja, Élelmezési világnap

1945-ben ezen a napon alakult meg az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet, melynek feladata, hogy a tagállamok életszínvonalának emelését segítse elő. Az Élelmezési világnap elsősorban az éhínség elleni küzdelemről szól. 1981 óta a mezőgazdaság és az élelmiszer termelés elsőrendűségére figyelmeztetnek, valamint az éhezés megoldására. Az elmúlt húsz évben szerencsére csökkent az éhezők aránya, de még mindig 842 millió embert érint világ szinten az elegendő élelmiszer hiánya. A legtöbb éhező Dél-Ázsiában él. Évente a világ élelmiszer termelésének egyharmada kárba vész, ugyanakkor naponta 300 gyermek hal meg éhezés következtében.

2001 óta október 16-án tartják a kenyér világnapját, mely elsősorban a pékek számára alkalom arra, hogy karitatív jelleggel kenyérrel tudják támogatni a rászorulókat. Ugyanakkor lehetőség arra is, hogy felhívják a figyelmet a legalapvetőbb élelmiszerre. Már a 8500 évvel ezelőtti időkből vannak bizonyítékok arra, hogy az emberek gabonaféléket fogyasztottak, majd meg is termesztették maguknak. A gabonamagokat porrá zúzták, áztatták, főzték, hosszú folyamat eredményeként kialakult a kása. Ez aztán egyre keményebbé, tésztává vált. Sütéssel, szárítással tették ízletesebbé, jobban fogyaszthatóvá. Általános szokássá akkor vált a kenyérfogyasztás, amikor a sörfőzdék kifejlesztették az élesztő tenyésztésének módszerét.

Névnapok: Gál, Margit, Hedvig.

Ezen a napon született:

  • Oscar Wilde író, költő 1854-ben.
  • Cserzy Mihály író 1865-ben.
  • Zórád Ernő grafikus, képregény rajzoló 1911-ben.

Ezen a napon hunyt el:

  • Várnai Zseni költő, író 1981-ben.

Ez is érdekelhet:
Milyen névnap van ma és holnap?Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Hogyan írjuk helyesen: elkötelezett vagy elkőtelezett? Keresztrejtvény – 16.09.15. Agytorna 252. forduló Hogyan írjuk helyesen: posta vagy pósta? Mikor van Kincső névnap? Keresztrejtvény – 16.02.03. Hogyan írjuk helyesen: öldöklés vagy őldöklés? Hogyan írjuk helyesen: iszik vagy íszik? Hogyan írjuk helyesen: abszolút vagy abszolút? Mi a címe a képnek?

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 0 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.