Nemes családnév – mi az eredete, jelentése?

A “Nemes” családnév a társadalmi helyzetre, szerepre utaló nevek csoportjába tartozik.

nemes_jeles_laszlo

Ezen a csoporton belül kétféle altípusba is besorolható. Egyrészt az egyéb társadalmi viszonyokra utaló családnevek közé. A társadalmi helyzetre vagy állapotra, a vagyoni állapotra vagy birtoklásra, esetleg politikai vagy vallási hovatartozásra utaló nevek sorolhatók ide, mint például a Jobbágy, Bujdosó, Gazdag.

Másrészt pedig az egyéb társadalmi kapcsolatokra utaló nevekhez is sorolható. Valamely magasabb rangú személlyel való valamilyen, például rokoni, szomszédi, baráti kapcsolatban lévő személyt is jelenthet, mint ahogyan a Pap, Herceg, Püspök nevek is.

Harmadrészt pedig az egyéni tulajdonságokra utaló családneveken belül a belső tulajdonságra utaló nevek altípusába. A szellemi, lelki, jellembeli tulajdonságra utaló nevek közé, amilyen a Nagyeszű, Csendes, Szent, Heves.

Az ismeretlen eredetű nem szó az alapja, amely nemzetség, faj, összetartozó csoport jelentésű. A szó -s képzős alakja, vagyis a nemes, a kiváltságos osztályhoz tartozókat jelentette. Később pedig a szép arcú, tiszteletre méltó, értékes, jó tartású, arányos termetű emberekre is használták.

A Nemes vezetéknév 2014-ben a 87. leggyakoribb magyar családnév volt.

Néhány híres „Nemes” vezetéknevű ember:

Nemes Jeles László filmrendező, a Saul fia rendezője

Nemes Nagy Ágnes költő, műfordító

Nemes Lászlóné Fehér Klára író, újságíró

Nemes-Lampérth József festő, grafikus

Abay Nemes Oszkár úszóbajnok, ügyvéd, politikus

Nemes Takách Kata szinkronszínésznő

Józsa Nemes Irén festő

Ez is érdekelhet:
Milyen névnap van ma és holnap? 

Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Mikor van Jácint névnap? Hogyan írjuk helyesen: atoll vagy atol? Hogyan írjuk helyesen: dáridózik vagy dáridozik? Hogyan írjuk helyesen: alatt vagy alat? Mikor van Adrián névnap? Mikor van András névnap? Bálint családnév – mi az eredete, jelentése? Hogyan írjuk helyesen: pozíció vagy pozició? Hogyan írjuk helyesen: ízület vagy izület? Hogyan írjuk helyesen: ehhez vagy ehez?

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 0 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.