Nemes családnév – mi az eredete, jelentése?

A “Nemes” családnév a társadalmi helyzetre, szerepre utaló nevek csoportjába tartozik.

nemes_jeles_laszlo

Ezen a csoporton belül kétféle altípusba is besorolható. Egyrészt az egyéb társadalmi viszonyokra utaló családnevek közé. A társadalmi helyzetre vagy állapotra, a vagyoni állapotra vagy birtoklásra, esetleg politikai vagy vallási hovatartozásra utaló nevek sorolhatók ide, mint például a Jobbágy, Bujdosó, Gazdag.

Másrészt pedig az egyéb társadalmi kapcsolatokra utaló nevekhez is sorolható. Valamely magasabb rangú személlyel való valamilyen, például rokoni, szomszédi, baráti kapcsolatban lévő személyt is jelenthet, mint ahogyan a Pap, Herceg, Püspök nevek is.

Harmadrészt pedig az egyéni tulajdonságokra utaló családneveken belül a belső tulajdonságra utaló nevek altípusába. A szellemi, lelki, jellembeli tulajdonságra utaló nevek közé, amilyen a Nagyeszű, Csendes, Szent, Heves.

Az ismeretlen eredetű nem szó az alapja, amely nemzetség, faj, összetartozó csoport jelentésű. A szó -s képzős alakja, vagyis a nemes, a kiváltságos osztályhoz tartozókat jelentette. Később pedig a szép arcú, tiszteletre méltó, értékes, jó tartású, arányos termetű emberekre is használták.

A Nemes vezetéknév 2014-ben a 87. leggyakoribb magyar családnév volt.

Néhány híres „Nemes” vezetéknevű ember:

Nemes Jeles László filmrendező, a Saul fia rendezője

Nemes Nagy Ágnes költő, műfordító

Nemes Lászlóné Fehér Klára író, újságíró

Nemes-Lampérth József festő, grafikus

Abay Nemes Oszkár úszóbajnok, ügyvéd, politikus

Nemes Takách Kata szinkronszínésznő

Józsa Nemes Irén festő

Ez is érdekelhet:
Milyen névnap van ma és holnap? Szekeres családnév – mi az eredete, jelentése? Hogyan írjuk helyesen: egész számú vagy egészszámú? Keresztrejtvény – 16.05.27. Keresztrejtvény – 16.11.30. Olvasunk a gondolataidban. Hogy lehetséges ez? Milyen eredetű a kölyök szavunk? Hogyan írjuk helyesen: január 1-jétől vagy január 1-től? Mit rejtettek a Lánchíd alapkövébe? Hogyan írjuk helyesen: húszas vagy huszas? Mikor van Pelbárt névnap?