Mikor van József névnap?

Március 19-én.

József névnap - Ferenc József gleccser

Ferenc József gleccser Ausztriában

Március 17-én, április 7-én, 16-án, 18-án, május 1-én, augusztus 25-én és 27-én valamint szeptember 18-án.

Héber eredetű név, a jelentése: Jahve és gyarapítson.

Híres Józsefek: József, a názáreti ácsmester, aki Jézus apja, Ferenc József császár és király, Öveges József, Antall József, Gregor József, Révai József.

Spanyolul, angolul, olaszul Joseph, németül Josef.

1982-ben nagy népszerűségnek örvendett Józsi Holvagy, ismertebben Hol vagy, Józsi?, akiről Kovács Kati énekel, és nem tudjuk meg végül, hogy hol is van, pedig Kati még a kocsmába is elmenne érte.

Ki ne ismerné azt a kitételt, hogy „Sándor, József, Benedek zsákban hozzák a meleget.”. Némely helyeken a tavasz első napjának számított, ekkortól mezítláb jártak a gyerekek. Az Ipoly mentén, ha ezen a napon rossz idő volt, akkor úgy tartották, hogy abban az évben sokan halnak meg. Különféle mezőgazdasági munkálatok kezdete is kapcsolódott hozzá, tájegységenként változóan: szántás kezdete, marhák legelőre hajtása, méhek kieresztése.

További cikkek Józsefekről:
Rippl-Rónai József festő >Caféblog
Csáth Géza Brenner József néven látta meg a napvilágot >Caféblog
Schweitzer József főrabbi >Hír24
Steff József >Central Médiacsoport

 

Ez is érdekelhet:
Milyen névnap van ma és holnap?

Hogyan írjuk helyesen: csoki vagy csokí? December 1. – miről nevezetes? Mikor van Noémi névnap? Hogyan írjuk helyesen: Korea vagy Kórea? Járványügyi ki kicsoda: György István Hogyan írjuk helyesen: huny vagy hunyik? Keresztrejtvény – 16.01.15. Hogyan írjuk helyesen: művész vagy müvész? Milyen eredetű az “iszik” szavunk? Február 24. – miről nevezetes?