Munka ünnepe – május 1.

A munka ünnepe, május elseje a munkásmozgalmak által kiharcolt ünnepnap. Munkás Szent Józsefre is emlékezünk a jeles napon, amihez a majális szokása is kapcsolódik. 2023-ban május 1-je hétfőre esik, így háromnapos hétvégével lehet számolni, mert május elseje munkaszüneti nap.

A nemzetközi munkásmozgalmak harcolták ki, hogy május elseje ünnep legyen. Azokról a gazdasági és szociális vívmányokról emlékezünk, amelyeket a munkások értek el. Robert Owen 1817-ben fogalmazta meg a munkások követeléseit. Többek között az addigi 10-16 órás munkaidő nyolc órára csökkentését szerették volna elérni. Először 1856-ban sikerült ezt érvényre juttatni.

Május elsején a katolikusok Jézus nevelőapjára Munkás Szent Józsefre, az ácsra emlékeznek. Az egyház a kommunista befolyást akarta ellensúlyozni azzal, hogy megszentelte ezt a napot.

Már az ősi tavaszi ünnepkörben is megtalálhatjuk ezt a jeles napot. Ehhez kapcsolódik a majális és a májusfa-állítás szokása. A májusfa, a zöld ág a természet megújulásának szimbóluma. Az udvarlási szándék bizonyítéka is, szerelmi ajándék. Általában a legények közösen állították a fákat, vagy minden lányos ház udvarára, vagy csak kitüntetett helyekre. A fa kivágása, hazaszállítása titokban történt, hajnalra feldíszítették. A fa díszítéséből olyan következtetéseket lehetett például levonni, hogy ki kinek udvarol, kinek állítottak szebb fát.

Feldíszített májusfa a szélben.
Fotó: Pixabay

Névnapok: Fülöp, Jakab, Zsaklin, Jefte, József.

Ezen a napon született:

  • Zrínyi Miklós költő, hadvezér 1620-ban.
  • Szerb Antal író 1901-ben.
  • Lorán Lenke színésznő 1927-ben.
  • Gregor Bernadett színésznő 1972-ben.

Ezen a napon hunyt el:

  • Munkácsy Mihály festőművész 1900-ban.

Ez is érdekelhet:
Milyen névnap van ma és holnap?Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Keresztrejtvény – 08.12. Hogyan írjuk helyesen: kísértet vagy kisértet? Hogyan írjuk helyesen: lőj vagy lőjj? Mi a címe a képnek? Mikor van Glória névnap? Van különbség az Országos Meteorológiai Szolgálat által kiadott figyelmeztetés és riasztás között? Keresztrejtvény – 16.10.08. Hogyan írjuk helyesen: befőttesüveg vagy beföttesüveg? Hogyan írjuk helyesen: nyisd vagy nyitsd? Kik a legnépszerűbb vidéki bőrgyógyászok?

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 0 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.