Mikor van Maximilián névnap?

 Március 12., augusztus 14. és 21., október 12.

Maximilianeum - München

Maximilianeum Münchenben – II. Miksa (Maximilian) kezdte építeni 1857-ben. Ma a bajor parlament épülete

 

Férfinevünk a latin Maximilianus névből származik, annak rövidülése. Vagy a Maximus (Maxim) név továbbfejlesztése, vagy két név összevonása: a Maximus (Maxim) és Aemilianus (Emil). Jelentése: nagy növésű, magas.

Rokon név még a Maxim.

Női párja: Maximiliána, Maxima.

Híres Maximiliánok: Maximilian Schell osztrák színész, filmrendező, I. Maximilián (Miksa) német-római császár, német király, Ausztria főhercege, Max von Sydow svéd filmszínész, Maximilián Leopold Moltke újságíró, honvéd, költő, az erdélyi szász himnusz szövegének írója, Maximilián Berlitz a Berlitz Nyelviskola alapítója. Foxi Maxi híres kutya rajzfilmfigura.

Maximilian_KolbeMaximilian Kolbe lengyel ferences rendi minorita szerzetes, vértanú, a keresztségben a Rajmund nevet kapta, a rendbe lépésekor vette fel a Maximilián nevet, keresztény lapot működtetett,  menekülteket bújtatott, amiért a nácik Auschwitzba zárták. Itt egy fogolytársa büntetését átvállalva 1941-ben éhhalált halt. 1982-ben II. János Pál pápa avatta szentté. A keresztény sajtó és újságírók, valamint a családok, rabok, az internet és a rádióamatőrök védőszentje. További részleteket ennek a kivételes és haláláig valódi keresztényként élő embernek az életéről itt olvashatsz.

 

További olvasnivalók Maximilián témában:

Meghalt Maximilian Schell > Hír24
Maximilian Schell színész > Mozi24
Maximilian Brückner színész > Mozi24
Maximilian Köster színész > Mozi24
Maximilian von Pufendorf > Mozi24

Ez is érdekelhet:
Milyen névnap van ma és holnap? 

 

 

 

Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Mi Csongrád megye székhelye? Hogyan írjuk helyesen: befőttesüveg vagy befőttes üveg? Hogyan írjuk helyesen: pozitív vagy pozitiv? Hogyan írjuk helyesen: bizalmas vagy bízalmas? Hogyan írjuk helyesen: húga vagy huga? Hogyan írjuk helyesen: síelés vagy sielés? Keresztrejtvény – 16.02.11. Hogyan írjuk helyesen: ijesztő vagy ilyesztő? Hogyan írjuk helyesen: díszítés vagy diszités? Keresztrejtvény – 09.17.

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 0 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.