Mikor van Margit névnap?

Június 10.

Mrgit névnap - Kaffka Margit Gimnázium

A Kaffka Margit Gimnázium épülete 

Valamint január 18-án.

A görög eredetű latin Margareta név magyarosodott alakja, a jelentése: gyöngy.

Híres Margitok: Bara Margit színésznő, Dajka Margit színésznő, Kaffka Margit írónő, Kiss Manyi (Kiss Margit) színésznő, Árpád-házi Szent Margit, IV. Béla magyar király lánya, Margaret Thatcher brit miniszterelnök, Mata Hari, azaz Margaretha Zelle.

A magyar irodalom egyik legjelentősebb női írója, a Nyugat nemzedékének fontos tagja volt Kaffka Margit, akit Ady Endre a „nagyon-nagy író-asszony”nak nevezett. Szoros baráti kapcsolatban állt Kosztolányival, Babitscsal és  Szabó Dezsővel is. 1912-ben jelent meg első nagyregénye, a Színek és évek, amely a dzsentri társadalommal és a századfordulón élő nők sorsával foglalkozik. Az I. világháború után tizenkét éves fiával együtt a spanyolnátha járvány áldozatává vált. Országszerte több iskolát és utcát neveztek el róla.

Ez is érdekelhet:
Milyen névnap van ma és holnap?Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Bezárja áruházait a Tesco? Hogyan írjuk helyesen: modell vagy model? Illem: ruhatárba érkezéskor a férfi lesegíti a nő kabátját. Kabátban? Ötöslottó 36. hét 2015.09.05 – nyerőszámok Hogyan írjuk helyesen: rejtélyes vagy relytéjes? Hogyan írjuk helyesen: éhen hal vagy éhenhal? Agytorna 15. forduló: mi van a képen? Keresztrejtvény – 12.01. Melyik dalt játszotta le az MTV (Music Television) legelőször? Hogyan írjuk helyesen: abszolúte vagy abszolute?

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 0 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.