Mikor van Margit névnap?

Június 10.

Mrgit névnap - Kaffka Margit Gimnázium

A Kaffka Margit Gimnázium épülete 

Valamint január 18-án.

A görög eredetű latin Margareta név magyarosodott alakja, a jelentése: gyöngy.

Híres Margitok: Bara Margit színésznő, Dajka Margit színésznő, Kaffka Margit írónő, Kiss Manyi (Kiss Margit) színésznő, Árpád-házi Szent Margit, IV. Béla magyar király lánya, Margaret Thatcher brit miniszterelnök, Mata Hari, azaz Margaretha Zelle.

A magyar irodalom egyik legjelentősebb női írója, a Nyugat nemzedékének fontos tagja volt Kaffka Margit, akit Ady Endre a „nagyon-nagy író-asszony”nak nevezett. Szoros baráti kapcsolatban állt Kosztolányival, Babitscsal és  Szabó Dezsővel is. 1912-ben jelent meg első nagyregénye, a Színek és évek, amely a dzsentri társadalommal és a századfordulón élő nők sorsával foglalkozik. Az I. világháború után tizenkét éves fiával együtt a spanyolnátha járvány áldozatává vált. Országszerte több iskolát és utcát neveztek el róla.

Ez is érdekelhet:
Milyen névnap van ma és holnap?Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Március 30. – miről nevezetes? Hogyan írjuk helyesen: atlanti-óceáni vagy atlanti óceáni? Mikor van Ivett névnap? Hogyan írjuk helyesen: irányító vagy irányitó? Melyik az a négy szó, amit egy diplomata sosem mondhat ki? Mikor van Teofil névnap? Hogyan írjuk helyesen: meghívó vagy meghivó? Mi a címe a képnek? Hogyan írjuk helyesen: jóleső vagy jól eső? Agytorna 29. forduló: képrejtvény!

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 0 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.