Mikor van Lujza névnap?

Március 2.

Lujza névnap - Lake Louise

Lake Louise Kanadában 

A Lajos férfinév francia megfelelőjének női párjából, a Louise névből származik. Jelentése: hírnév, háború.

Híres Lujzák: Mária Lujza francia császárné, I. Napóleon császár második felesége, Blaha Lujza magyar színésznő, Szabó Lujza opera-énekesnő, Luisa Fernández spanyol popénekesnő.

A “nemzet csalogányának” is nevezett Blaha Lujza 16 évesen ment férjhez. 1865-ben kötött házasságot a cseh származású osztrák katonával, aki egyengette a tehetséges színésznő karrierjét. Hálából neje élete végéig viselte nevét. Blaha János ugyan nem tudott magyarul, Lujza pedig németül nem beszélt. Mikor férje meghalt még csupán 19 éves volt, eztán többször állt vezették még oltár elé. 1901-ben indította útjára a Nemzeti Színház az örökös tagság intézményét, ezt elsőként ő kapta meg. Utoljára 1923-ban lépett színpadra. Agyára húzódó betegsége egyre erősödött, szervezete legyengült, többnyire a lakásában élt. 75. születésnapján cigányzenekar adott szerenádot. Egy végzetes tüdőgyulladás vette le végleg a lábáról, amiből fölépült ugyan, de ágyhoz kötötten élt attól fogva haláláig. Nevét számos tér, színház és utca őrzi.

Ez is érdekelehet:
Milyen névnap van ma és holnap?Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Hogyan írjuk helyesen: idős vagy idös? Mi a címe a képnek? Keresztrejtvény – 11.30. Fotók Göncz Árpád temetéséről Mi a címe a képnek? December 22. – miről nevezetes? Hogyan írjuk helyesen: fúj vagy fúly? Meg tudod oldani ezt a karácsonyi egyenletet? Hogyan írjuk helyesen: hagyjuk vagy haggyuk? Hogyan írjuk helyesen: bújtat vagy bujtat?

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 0 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.