Mikor van Inez névnap?

 

Március 6-án.

Inze névnap - Inez Milholland

Inez Milholland nevezetes fehér lovas vonulása

Inez névnap - Inez Björg David
Inez Björg David

A görög eredetű Ágnes név spanyol megfelelője. Jelentése tiszta, szűzies, szemérmes.

Rokon nevek: Ágnes, Ági, Agnéta, Aglent, Baranka.

Híres Inez: Inez Björg David dán színésznő, Inés de la Fressange egy párizsi divatmárka, Karl Lagerfeld divatdiktátor múzsája és számos divatház modellje, Inés de Castro (1320-1355) portugál királyné.

Inez Milholland Boissevain (1886-1916) amerikai nőmozgalmi aktivista, szónok, ügyvéd, az I. Világháború tudósítója. New York-ban született egy gazdag család legidősebb gyermekeként. Apja riporter, szerkesztő volt, aki támogatta a nőmozgalmakat is.

Inez névnap - Inez Milholland és Alva Vanderbilt
Inez Milholland (jobbról) és Alva Vanderbilt

A női egyenjogúságért folyó harcban Ineznek 27 évesen, 1913-ban volt a legemlékezetesebb megjelenése egy választójogi felvonuláson Washingtonban, Wilson Woodrow elnök beiktatásán, fehér lovon, fehér köpenyben, koronával a fején vonult az élen. Vészes vérszegénységben halt meg 30 évesen. Julia Ormond játszotta őt a Vasakaratú angyalok című filmben. A szüfrazsett mozgalom (suffrage=szavazat, választójog) a 20. század elején indult Angliában (Emmeline Pankhurst vezetésével), majd átterjedt az Egyesült Államokra.

További olvasnivalók Inezekről:

Inez Björg David színésznő >Mozi24

 

Ez is érdekelhet:
Milyen névnap van ma és holnap? 

 

Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Január 15. – miről nevezetes? Mikor van Antal névnap? Hogyan írjuk helyesen: rémiszt vagy rémíszt? Mikor van Fülöp névnap? Július 23. – miről nevezetes? Keresztrejtvény – 16.07.21. Milyen volt Czeizel Endre temetése? Mikor van Vazul névnap? Február 23. – miről nevezetes? Hogyan írjuk helyesen: cigizik vagy cígizik?

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 0 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.