Mikor van Ágnes névnap?

Január 21-én.

Ágnes névnap - Szent Ágnes part

a brit Cornwall félsziget sziklái St Agnes 
azaz Szent Ágnes településnél

Valamint január 28-án, március 2-án és 6-án, november 16-án.

Görög eredetű név, szemérmes, érintetlen, szent, szűzies, tiszta, tartózkodó jelentéssel.

Híres Ágnesek: Arany János: Ágnes asszony, Kovács Ágnes olimpiai bajnok úszó, Nemes Nagy Ágnes költő, műfordító, Szent Ágnes. 

Németül, franciául, spanyolul, olaszul egyaránt Agnes. Változata még: Agnéta.

303 és 305 között a Római Birodalom keresztényeit még utoljára nagyon üldözték. Diocletianus császár szerette volna felszámolni a kereszténységet. Ágnes mindössze 12 éves lehetett, amikor a börtönből a kivégzés helyszínére vitték. Az egyik katona előlépett, és feleségül kérte. A törvények értelmében, ha feleségül ment volna a katonához, akkor megtagadta volna a keresztény hitet és a bűnei bocsánatot nyertek volna. Még két másik katona is felajánlotta, hogy szívesen feleségül veszi. Ágnes azonban nem akart ilyen módon megszabadulni a haláltól, így vértanú lett.

Ez is érdekelhet:
Milyen névnap van ma és holnap?Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Hogyan írjuk helyesen: hídon vagy hidon? Hogyan írjuk helyesen: nem biztos vagy nembiztos? Keresztrejtvény – 16.03.19. Agytorna 65. forduló Agytorna 39. forduló Hogyan írjuk helyesen: prelűdök vagy prelüdök? Hogyan írjuk helyesen: fent vagy fennt? Hogyan írjuk helyesen: jár vagy lyár? Rákbetegség, rákmegelőzés, daganatos betegségek – hol találok hasznos információkat? Keresztrejtvény – 16.03.26.

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 0 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.