Mi a különbség a részegség és az alkoholmérgezés között?

2,5 ezrelék véralkoholszint alatt részegségről beszélünk, felette alkoholmérgezésről.

alkohol teszt

A részegség esetén a véralkoholszint 1,5 és 2,5 ezrelék közötti, míg alkoholmérgezés esetén pedig 2,5-4 ezrelék közötti.

Legenyhébb fokozat az ittasság, ami 0,5-1,5 ezrelék véralkoholszintnek felel meg. Részegség esetén a járás imbolygó, dülöngélő, a beszéd akadozó. A sérülésveszély fokozott.

2,5 ezrelék környékén az egyén levert, érdektelen, aluszékonnyá válik. 2,5-3,5 ezrelék között a beteg egyre nehezebben ébreszthető, a tudata elvész, kifejezetten zavart lesz.

3,5-4 ezreléknél a beteg eszméletét veszti, ingerekre nem reagál, reflexei nem válthatók ki. Alacsony vérnyomás, nehezen tapintható pulzus jellemzi ezt az állapotot, valamint önkéntelen vizelet- és székletürítés. Ha a gyomortartalom hányás útján a tüdőbe kerül, vagy a nyelv hátracsúszik, akkor a beteg megfulladhat. Télen kihűlés, fagyás veszélyezteti ezeket az embereket

Részegség esetén lehetőség szerint meg kell akadályozni a további alkoholfogyasztást. Mérgezés esetén hívjunk mentőt, ellenőrizzük az életfunkciókat, tegyük stabil oldalfekvő helyzetbe az egyént.

Ez is érdekelhet: 
Kit nevezünk alkoholistának?
Másnaposság ellen mit tegyünk?
Mennyi idő alatt ürül ki az alkohol a szervezetemből
Mióta büntetik az ittas vezetést?