Március 14. – miről nevezetes?

Nemzetközi π-nap

Pi szám

A matematika egyik leghíresebb számának az ünnepe. Értéke 3,1415926535-vel kezdődik, a végtelenségig tart. Az Euklideszi geometriában a kör kerületének és átmérőjének aránya. A matematika és a fizika transzcendens száma. 1988 óta március 14-én ünneplik, hiszen a dátum a 3,14 rövidített formát hordozza magában. Világszerte különböző rendezvényeket, konferenciákat szerveznek ennek a napnak a tiszteletére. Az ünnepi alkalomra gyümölcsös pi-te készül, amit a π jó néhány számjegyével díszítenek. Érdekesség, hogy 1879-ben március 14-én született Albert Einstein.

Névnapok: Matild, Matilda, Trilla.

Ezen a napon született:

  • Kürschák József matematikus 1864-ben.
  • Bem József tábornok 1794-ben.

Ezen a napon hunyt el:

  • Fényes Adolf festőművész 1945-ben.
  • Karl Marx filozófus, ideológus 1883-ban. Jelentős hatású gondolkodó, a baloldali munkásmozgalom sokat köszönhet filozófiájának. Írásai közül a Kommunista kiáltvány és a Tőke emelkedik ki.

Ez is érdekelhet:
Milyen névnap van ma és holnap?Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Szeptember 28. – miről nevezetes? Keresztrejtvény – 16.07.09. November 4. – miről nevezetes? Hogyan írjuk helyesen: dicsér vagy dicsér? Keresztrejtvény – 16.07.05. Hogyan írjuk helyesen: fogadóóra vagy fogadó óra? Illem: Egy nő lép be egy szobába, ahol férfiak vannak. Ki köszön előre? Keresztrejtvény – 08.13. Hogyan írjuk helyesen: múló vagy muló? Hogyan írjuk helyesen: gyújtsd fel vagy oltsd fel?

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 0 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.