Március 13. – miről nevezetes?

1888-ban ezen a napon született Anton Szemjonovics Makarenko pedagógus.

Makarenkói pofon?

A makarenkói pofon leginkább legenda

Híres mondása: „Követelek tőled, mert tisztellek.” Pedagógiájának központi eleme az önigazgató kollektíva, amely lehetővé teszi a társadalom számára hasznos polgárok nevelését, valamint az autonóm személyiség kialakulását is. Nevéről Magyarországon leginkább a „Makarenkói pofon” jut eszünkbe. Alapvetően azonban csak két esetben alkalmazott testi fenyítést a nevelés során. A pofon inkább legenda lehet, nem valós eszköz. A magas fokú fegyelemre nevelést alkalmazta, valamint a hirtelen ráhatás pedagógiáját. A testi fenyítést elítélte. Egyrészt követelményeket állított az egyének elé, másrészt pedig tisztelte őket. A munkának fontos nevelési hatást tulajdonított, abban minden gyermeknek részt kellett vennie, életkorának megfelelően.

Névnapok: Krisztián, Ajtony, Egyed, Patrícia.

Ezen a napon született:

  • Kodolányi János író, újságíró 1899-ben.
  • L. Ron Hubbard író, vallásalapító 1911-ben. Amerikai Sci-fiket írt, mely megírta a Dianetikát, amely 1950-ben jelent meg először könyv formában. Később egy új vallási mozgalmat alapított, gondolatait ebben az irányban fejlesztette tovább. 1952-ben megalapította a Szcientológia Egyházat.

Ezen a napon hunyt el:

  • Schulek Vilmos orvos, szemész 1905-ben.
  • Bernáth Aurél festő 1982-ben.

Ez is érdekelhet:
Milyen névnap van ma és holnap?Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

December 7. – miről nevezetes? Hogyan írjuk helyesen: 3-mal vagy 3-al? Agytorna 200. forduló Szeptember 6. – miről nevezetes? Hogyan írjuk helyesen: objektív vagy oblyektív? Hogyan írjuk helyesen: sűrű vagy sürü? Hogyan írjuk helyesen: megegyezik vagy megeggyezik? Hogyan írjuk helyesen: fúj vagy fuly? Mikor van Károly névnap? Mikor van Apor névnap?

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 0 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.