Március 12. – miről nevezetes?

1879. március 12-én hajnali fél kettőkor a Tisza elöntötte Szegedet.

Szeged árvíz 2006

A fényképen a 2006 tavaszi árvíz látható. Ekkor a víz szintje magasabb volt, de a katasztrófa nem következett be. (Fotó: Startlap)

Előzménye az volt, hogy március 5-én Dóc község határában a petresi dűlőnél a Tisza átszakította a gátat 19 órakor, és ezután lefelé haladt a víz. Először Rókus városrészt öntötte el, majd Felsőváros, a Belváros, végül Alsóváros is víz alá került. Szegeden 6000 ház volt az esemény előtt, melyek többsége vályogból épült. Ezek 1-2 nap alatt összedőltek. Mindössze 260 ház maradt meg a városban. 35 ország sietett megsegíteni Szegedet, a katasztrófa az egész világot megrázta. Egy jóslat is kapcsolódik Szeged újjáépítéséhez. A Nagyvíz előtt 100 évvel tűzvész pusztított a városban. Ekkor azt kezdték mondogatni az emberek, hogy akkor szépül meg újra Szeged, ha a halottak visszajönnek a városba. Ez be is következett. Ugyanis a víz felszaggatta a sírhantokat a temetőkben, és Jókai Mór szavaival: „egyszer csak azt látta a töltésekre menekülő népség, hogy a halottak jönnek vissza koporsóikban az elhagyott utcákra”. 1880-ban megkezdődött a talaj feltöltése, hogy magasabban legyenek a házak az újjáépítés után. Ez magával hozta azt, hogy az összedőlt házak, állati tetemek föld alá kerültek, velük együtt az esetlegesen járványokat okozó kórokozók is. Ez is hozzájárult ahhoz a szerencsével és kedvezőtlen időjárással együtt, hogy nem törtek ki járványok a városban.

Névnapok: Gergely, Maximilián.

Ezen a napon született:

  • Kiss Manyi színésznő 1911-ben.
  • Moldova György író, újságíró 1934-ben.
  • Fenyő Miklós énekes 1947-ben.

Ezen a napon hunyt el:

  • Schöpf-Merei Ágost orvos, gyermekgyógyász 1858-ban.
  • Gyulai István sportriporter 2006-ban.

Ez is érdekelhet:
Milyen névnap van ma és holnap?

Sütőtök fagyasztása: hogyan kell fagyasztani, meddig marad ehető a sütőtök? Hogyan írjuk helyesen: fűzfa vagy füzfa? Hogyan írjuk helyesen: fúj vagy fujj? Hogyan írjuk helyesen: észrevettem vagy észre vettem? Kicsoda Szijjártó Péter? Hogyan írjuk helyesen: csuszamlás vagy csúszamlás? Hogyan írjuk helyesen: súlyos vagy sújos? Hogyan írjuk helyesen: azt vagy aszt? Hogyan írjuk helyesen: megmondom neki ezt vagy meg mondom? Mikor van Lénárd névnap?