Mikor van Gergely névnap?

Március 12., május 9.

Gergely névnap - Kiss Gergely

Kiss Gergely vízilabdázó
(fotó: vlv.hu) 

Valamint január 2-án, május 25-én, szeptember 3-án.

Görög eredetű Grégoriosz név latin Gregorius formájának a Gregor rövidüléséből származik. Eredeti ógörög formájában égregó, melynek jelentése éberen őrködő.

A 2000-es években a Gergely a 38-48., a Gergő a 10-12. leggyakoribb férfinév volt.

Híres Gergelyek: Bornemissza Gergely végvári vitéz, egri várkapitány, Kiss Gergely olimpiai bajnok vízilabdázó, Szöllősy-Csák Gergely humorista, Baricz Gergely énekes, Rudolf Gergely futballista, Gergely-naptár, mely XIII. Gergely pápa nevéhez kötődik.

A 2011-es X-Faktor című műsor 3. helyezettjeként végzett Baricz Gergő, aki a tehetségkutató előtt már korábban is zenélt kocsmákban, tanult hegedűlni. 2012-ben megjelent első saját dala, a “Baby-bebogyó”, majd a “Némán állni” című dal, amelyhez videoklip is készült. Nem volt titok, hogy ezt számot Kováts Verának címezte, akivel az X-Faktor idején jöttek össze, ám egy évvel később sakítottak. Baricz Gergő 2013- ban indult a A Dal című Eurovíziós dalversenyen és ebben az évben kiadta első saját könyvét “Rés a fejben” címmel. Menedzser nélkül próbál boldogulni és a zenélésen mellett munkát is keres.

Ez is érdekelhet:
Milyen névnap van ma és holnap?