Május 9. – miről nevezetes?

Európa-nap, Az Európai Unió ünnepe

Európa nap

1950. május 9-én a francia külügyminiszter javaslatot tett az Európai Szén- és Acélközösség létrehozására. Ezt az európai integráció első lépésének tekinthetjük. Franciaország, Németország, Belgium, Hollandia, Luxemburg, Olaszország írták alá a szerződést. Ezzel a nehézipart vonták közös felügyelet alá, amely azért fontos, mert így egyik ország sem képes fegyvereket gyártani, és a másik ellen fordítani. 1985-ben határozták el a kormányfők, hogy május 9. legyen Európa napja. Nemcsak az alapító országokhoz szól ez a nap, hanem minden tagországhoz. A nehézipar után következett a gazdasági közösség, az atomenergia közössége. Ez vezetett az Európai Közösségek megalakulásához, majd az Európai Unióhoz. Magyarország 2004. május 1-én csatlakozott. 2013-ban már 28 ország volt tagja az Uniónak.

Névnapok: Gergely, Katinka, Alberta, Édua.

Ezen a napon született:

  • Áder János köztársasági elnök, az Európai Parlament képviselője 1959-ben.
  • R. Kárpáti Péter színész, műsorvezető, közszereplő 1963-ben. Leghíresebb szerepe a Barátok közt sorozatban Berényi András karaktere.
  • Tihanyi-Tóth Csaba színész, énekes 1968-ban. Híres szerepe a Barátok közt sorozatban Novák László.

Ezen a napon hunyt el:

  • Takács Marika tévébemondó 1997-ben. 1957-től 1997-ig volt a Magyar Televízió bemondónője. 58 évesen mellrákban hunyt el. A Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztje kitüntetéssel jutalmazták. A Magyar Televízió posztumusz örökös tagja.

Ez is érdekelhet:
Milyen névnap van ma és holnap?