Május 8. – miről nevezetes?

A Nemzetközi Vöröskereszt és a Vörös Félhold Napja

Vörös kereszt fotó Thinkstock

Henry Dunant svájci üzletember 1828. május 8-án született. 1859-ben a solferinói csatában 40000 ember sebesült meg. Dunant látva a rengeteg sérültet, a segítségnyújtás lehetőségét kereste. Önkéntes segélycsapatokat szervezett, akik részt vettek az ápolásban. Javaslatot fogalmazott meg a háborúk áldozatainak védelmére, kezdeményezte egy segélyszervezet létrehozását. Ennek hatására 1863-ban megalakult a Vöröskereszt. A svájci zászló piros alapon fehér keresztet ábrázol. Ennek inverze, a fehér alapon vörös kereszt lett a mozgalom jelképe. Az iszlám országokra is kiterjesztette tevékenységét, ezért a jelkép kiegészült a vörös félholddal. 1881-ben jött létre a Magyar Vöröskereszt. Fő célkitűzései az élet- és az egészség védelme, az személyiség tiszteletben tartása, a szenvedés és szociális gondok enyhítése.

Névnapok: Mihály, Győző.

Ezen a napon született:

  • Sir David Frederick Attenborough zoológus, író, filmrendező 1926-ban.
  • Enrique Iglesias énekes 1975-ben.

Ezen a napon hunyt el:

  • Paul Gauguin festő, a posztimpresszionizmus legnagyobb képviselője 1903-ban.

A méltányos kereskedelem (fair trade) napja is május 8-án van. Ez olyan kereskedelmet jelent, amikor hangsúlyt helyeznek arra, hogy a harmadik világbeli termelő megkapja az őt megillető pénzt a terményéért.

Május 8. a Győzelem napja Európában. 1945-ben ugyanis ezen a napon tette le a fegyvert a náci Németország a szövetséges haderők előtt.

Ez is érdekelhet:
Milyen névnap van ma és holnap?Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Hogyan írjuk helyesen: hátul vagy hátúl? Agytorna 96. forduló Március 5. – miről nevezetes? Hogyan írjuk helyesen: megszűnt vagy megszünt? Gáspár családnév – mi az eredete, jelentése? Lengyel családnév – mi az eredete, jelentése? Keresztrejtvény – 16.03.10. Augusztus 4. – miről nevezetes? Hogyan írjuk helyesen: szelíd vagy szelid? Hogyan írjuk helyesen: szájharmonika vagy szájharmónika?

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 0 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.