Május 6. – miről nevezetes?

1856-ban ezen a napon született Sigmund Freud a pszichoanalízis megalkotója.

Pszichoanalízis

 Iskolájának alapelmélete az, hogy az elfojtás révén a tudatalattiba kerülő emlékek és motivációk nagy hatással vannak a személy viselkedésére. Főként a szexuális és az agresszív jellegű tudattalan gondolatok neurózis forrásává válhatnak, mely kezelhető a tartalmak felszínre hozásával. Ebben szerepet tulajdonított az álomfejtésnek. Egyrészt a pszichológia egyik nagy újítójának tartják, másrészt pedig a nyugati gondolkodásra legnagyobb hatással levő alaknak is. A kora gyermekkori nevelésnek is nagy jelentőséget tulajdonított, a gyermekkor kultusza is tőle származik. Használjuk a mindennapokban a freudi elszólás kifejezést is. Ezt arra mondjuk, ha rejtett gondolataink utat törnek a nyilvánosság felé. Freud gyűjtötte ezeket az elvétéseket, melyek rejtett lelki folyamatokról, a tudatalattiról adnak információt.

Olajban főtt Szent János ünnepe. Krisztus után 100-ban Szent Jánost Rómába vitték, és forró olajjal telt hordóba vetették. Fájdalmat nem érzett, sértetlenül jött ki a hordóból. Ezen a helyen templomot emeltek a tiszteletére.

Névnapok: Ivett, Frida, Judit.

Ezen a napon született:

  • Tony Blair Nagy-Britannia miniszterelnöke 1953-ban.
  • George Clooney Oscar-díjas és Golden Globe-díjas színész 1961-ben. Az ENSZ megválasztotta békenagykövetévé.

Ezen a napon hunyt el:

  • Kármán Tódor gépészmérnök 1963-ban. A modern repüléstechnika elméleti alapját fejlesztette ki. Nevéhez fűződik az amerikai rakétakutatás és űrrepülés megindítása.
  • Mindszenty József bíboros-hercegprímás, esztergomi érsek 1975-ben.

Ez is érdekelhet:
Milyen névnap van ma és holnap?