Május 3. – miről nevezetes?

A nemzetközi sajtószabadság napja, A Szentkereszt föltalálása

Sajtószabadság

Az ENSZ közgyűlés határozata értelmében ezen a napon hívják fel a figyelmet a szabad sajtó fontosságára és emlékeztetik a kormányokat, hogy tartsák tiszteletben a szabad véleménynyilvánítást. Ekkor emlékeznek meg a munkájuk végzése közben meghalt újságírókra.

Nagy Konstantin császár édesanyja, a később szentté avatott Ilona buzgólkodásának hatására ásták ki a Szent keresztet a Kálvária földjéből. Mindhárom kereszt előkerült, az INRI tábla pedig külön volt, így nem lehetett tudni, hogy melyikre feszítették Jézust. Egy haldokló asszonyt érintettek meg a keresztekkel. Amelyiktől meggyógyult, az volt Jézus keresztje. A katolikus hívők számára a Szent kereszt fontos ereklye, mert Jézus megszentelte a vérével. A kínszenvedés eszköze volt, de egyben a győzelem jelképe is. Útszéli keresztek nagy számban láthatók a szegedi tanyavilágban is. Az állíttató személy vagy család neve után szokták ezeket emlegetni. Rendszerint útkereszteződéseknél találhatók, mert a néphit szerint a rosszak, bűbájosok általában a keresztúton leskelődnek, hogy megrontsák az embereket.

Névnapok: Tímea, Irma, Jakab, Fülöp.

Ezen a napon született:

  • Szilágyi János újságíró, riporter 1936-ban.
  • Gór Nagy Mária színésznő, színészpedagógus 1947-ben. 1984-ben hozta létre Színitanodáját, amely érettségire épülő művészeti szakközépiskola. A sikeres vizsgázók színész szakképzettséget szerezhetnek.
  • Bódi László (Cipő) a Republic együttes frontembere, zeneszerző, énekes 1965-ben.

Ezen a napon hunyt el:

  • IV. Béla magyar király 1270-ben. 1235-től haláláig uralkodott. Az ország tatárjárás utáni újjáépítése fűződik a nevéhez, ezért második honalapítónak is nevezik. Budavár alapítója is.

Ez is érdekelhet:
Milyen névnap van ma és holnap?