Május 2. – miről nevezetes?

Szent Atanáz napja

 

Szent Atanáz volt az Egyház első egyetemes püspöke. 325-ben Alexandrosz püspököt kísérte el a niceai zsinatra, ahol sikeresen szembeszállt az ariánusokkal. Sándor püspök halála után választották püspöknek. Hívei körében megszilárdította a niceai hitvallást, melynek legfontosabb tétele, hogy kimondja, Jézus Krisztus egylényegű az Atyával. Ezzel szemben az ariánusok azt mondták, hogy hasonló lényegű. Emiatt Arianust és követőit eretneknek nyilvánították, és kizárták az Egyházból. Atanáz a keresztény élet elmélyítésén munkálkodott, jó kapcsolata volt a szerzetesekkel. Etiópia és Arábia lakóit próbálta megtéríteni. Atanáz hajlíthatatlannak bizonyult, nézetei miatt több alkalommal száműzetésbe kényszerült.

Névnapok: Zsigmond, Atanáz, Zoé.

Ezen a napon született:

  • Benjamin Spock író, gyermekorvos 1903-ban. 1946-ban publikálta Csecsemő- és gyermekgondozás című könyvét, mely minden idők legnagyobb könyvsikere lett. Nevelési elvei a megjelenés idején forradalminak számítottak. Sok édesanyának jelentett segítséget. 39 nyelvre fordították le, 50 millió példány kelt el belőle.

Ezen a napon hunyt el:

  • Leonardo da Vinci festő, szobrász, feltaláló 1519-ben. Az emberi test felépítésének feltárásában komoly szerepe volt, gyakran végzett boncolásokat, melyeket akkoriban tiltott az egyház.

Ez is érdekelhet:
Milyen névnap van ma és holnap?