Koronavírus: mi az omikron?

A koronavírus új, dél-afrikai variánsa, amit az Egészségügyi Világszervezet (WHO) omikronnak nevezett el. A WHO szerint gyorsabb mértékben terjedhet más változatokhoz képest.

A koronavírus új variánsát először a Dél-afrikai Köztársaságban azonosították, a szakemberek eddig nem tapasztalt mennyiségű tüskemutációt fedeztek fel benne. Az előzetes bizonyítékok alapján az újrafertőződés fokozott kockázata áll fenn az omikronnál.

A WHO közlése szerint a jelenlegi PCR-tesztek képesek azonosítani az omikron vírusvariánst.  További kutatásokra van szükség ugyanakkor ahhoz, hogy kiderüljön: mennyire hatástalanok, vagy hatásosak az eddig alkalmazott vakcinák az omikron ellen. 

Mi az omikron?
Az omikron vírusvariánst, amely jelentős mutációkat tartalmaz az eddigi koronavírus-variánsokhoz képest, először Dél-Afrikában azonosították. Illusztráció. Fotó: Getty Images

Mik az omikron tünetei?

A dél-afrikai fertőzöttek között 2021. november 30-ig egyetlen esetben sem okozott súlyos megbetegedést a koronavírus új változata – nyilatkozta Angelique Coetzee, a dél-afrikai orvosszövetség elnöke.

 Angelique Coetzee a BBC brit közszolgálati televíziónak nyilatkozva elmondta: éppen azt találta feltűnőnek, hogy a rendelésein szokatlan, de rendkívülenyhe tünetekkel, főleg izomfájdalmakkal, kimerültséggel vizsgálatra jelentkező páciensek koronavírus-tesztjei lettek pozitívak.

Coetzee professzor elmondta: ezután hívta fel az egészségügyi minisztérium oltásügyi tanácsadó testületének figyelmét arra, hogy a jelenleg világszerte domináns delta variánssal nem összeegyeztethető tünetekkel jelentkeznek páciensek, akiknek koronavírus-tesztjei kivétel nélkül pozitívak.

Hangsúlyozta: az omikron vírusvariánssal fertőzött dél-afrikaiak közül eddig senki nem szorult kórházi kezelésre, a tüneteket mutató dél-afrikai pácienseknek rendszerint még komolyabb torokfájásuk sincs, nem gyötri őket köhögés, “legfeljebb kapar egy kicsit a torkuk”, emellett nem veszítették el íz- és szaglóérzetüket sem.

Calum Semple, a Liverpooli Egyetem világszerte kiemelkedő szaktekintélyként számon tartott klinikai mikrobiológus professzora ugyancsak a BBC-nek nyilatkozva elmondta, hogy a koronavírus elleni jelenlegi vakcinák minden bizonnyal továbbra is védelmet nyújtanak a koronavírus-fertőzésből eredő súlyos megbetegedések kialakulása ellen.

Úgy fogalmazott: előfordulhat, hogy a beoltottak az omikron variáns okozta fertőződés esetén “egyszer csak náthás orrhangon kezdenek beszélni, fejfájásuk vagy akár ronda náthájuk támad”, de a koronavírus elleni vakcinák változatlanul nagymértékben csökkentik a kórházi, intenzív kezelést igénylő súlyos megbetegedés, valamint a halálozás kockázatát, és ez a jövőben is így lesz.

Szigorított határellenőrzés az omikron miatt

A hivatalosan B.1.1.529 megjelöléssel nyilvántartott omikronon kívül a SARS-CoV-2 koronavírus további négy variánsát tartják még számon aggodalomra okot adó mutációként, mivel a korábbi vírusváltozatokhoz képest veszélyesebbek, fertőzőbbek, halálosabbak vagy kevésbé lehet hatásos ellenük a védőoltás.

Az omikron nyomán több ország szigorított a határellenőrzésen.

(Forrás: MTI, Startlap Utazás)