Kicsoda Harry herceg?
Teljes nevén Henrik Károly Albert Dávidnak hívják Henrik sussexi herceget, de a közbeszédben általában Harry hercegként hivatkoznak rá. Harry 1984. szeptember 15-én született Londonban. III. Károly és Diána walesi hercegné fia. A trónöröklési renden ötödik helyen áll.

Harry herceg pályafutása

Harry Károly király és Diana hercegnő második fia. Miután a pár 1981-ben összekötötte az életét, 1982-ben érkezett a világra első gyermekük, Vilmos herceg. A család később tovább bővült, amikor Diana 1984-ben életet adott Harrynek. Károly és Diana viharos házasságot éltek, és végül 1996-ban elváltak.

Gyermekkorában édesanyja, Diana Harryt és bátyját, Vilmos herceget a királyi család szokásain kívül nevelte, azt szerette volna, hogy a hétköznapi életet is megtapasztalják. Így például sokszor utaztak tömegközlekedéssel, jártak gyorséttermekben és a Disney World-ben is. Diana gyermekeivel ellátogatott hajléktalanszállásokra, kórházakba és árvaházakba is. Harry édesanyja 36 éves korában autóbalesetben elhunyt.

Harry herceg magániskolába járt, ezt követően a neves Eton College-ben folytatta tanulmányait, ahol művésztörténetet és földrajzot tanult. Az iskolai évei alatt aktívan sportolt, a rögbi- és a lovaspólócsapat tagja is volt.

Gimnázium után egy éven át utazgatott, járt Argentínában, Afrikában és Ausztráliában is, miközben önkénteskedett, sportolt és pihent.

Harry herceg (Fotó: AFP)

Katonai pályafutása

Harry egyetemi tanulmányai helyett 2005-ben a Sandhursti Királyi Katonai Akadémia tanulója lett. 2006-ban a képzés befejezése után hadnaggyá vált a brit hadseregben. Harry 2008-ban Afganisztánban kezdte meg harci szolgálatát, később, 2012 és 2013 között ismét Afganisztánban állomásozott helikopterpilótaként. 2015-ben fejezte be aktív katonai szolgálatát.

Harry herceg díjai, rangjai és kitüntetései

1984-től 2018-ig Ő királyi fensége Henrik walesi herceg volt a hivatalos címe, 2018 óta pedig  az Ő királyi fensége Sussex hercege címet viseli.

A brit hadseregben zászlós, hadnagyi és százados címet is viselt.

2002-ben II. Erzsébet királynő Arany Jubileumi Kitüntetését ítélték neki.

2008-ban Afganisztáni Hadműveleti Emlékéremet kapott.

Harry herceg magánélete

2018-ban összeházasodott Meghan Markle amerikai színésznővel. II. Erzsébet királynő Harry esküvőjén adományozta a Sussex hercege címet. 2019-ben született első közös gyermekük, Archie Harrison Mountbatten-Windsor. Második gyermekük, Lilibet Diana Mountbatten-Windsor 2021-ben született.

2022 szeptemberében II. Erzsébet királynő elhunyt, Harry és Meghan részt vettek a temetésen és számos megemlékezésen.

Még ebben az évben, 2022-ben megjelent róluk egy dokumentumfilm-sorozat ’Harry & Meghan’ címmel, amelyben többek között házasságukat mutatják be, de azt is megismerhetik a nézők, hogyan szánták rá magukat a döntésre, hogy visszaléptek királyi kötelességeiktől. 2023 elején egy memoár is megjelent Harryről, ’Spare’ címmel, ebben az apjával és a testvérével való kapcsolatáról írnak.

Közösségi média

Harry herceg Instagram-oldala

Ez is érdekelhet:

Mikor van Henrik névnap?