Mikor van Diána névnap?

Szeptember 18.

Diána római mitológiai név, a görög Artemisz istennő római megfelelőjének a neve. Jelentése valószínűleg: nap, nappal.

Diana-névnap-cikk“A versailles-i Diána” néven ismert márványszobor a párizsi Louvre múzeumában található. Egy korábbi görög Artemisz-szobor ókori római másolata. Diana az i. e. 4. században jelent meg a római mitológiában. A szamszniszok törzsi istene az i. e. 340–338-as latin háború után kialakuló latin szövetség fő védnöke lett. Neve a dia (fény) tőre vezethető vissza és a „holdfény” szinonímája. Kultusza a klasszikus köztársaság korában tovább bővült. A görög panteon más isteneinek átvétele mellett a meglévőket is azonosították görög istenekkel, így Dianát Artemisszel. Ekkortól a vadászat istene is. Ő uralja a vadállatokat és a vadont is, valamint a szűzesség jelképe. Megmaradt a latin népek, a szülés és a nők védnökének és holdistennőnek is, amely tulajdonságokkal Artemisz nem rendelkezett.

Híres Diánák: Igaly Diána sportlövő olimpiai bajnok, Detre Diána sokszoros magyar bajnok szörföző, Nyári Diána színésznő, Ürge-Vorsatz Diána klímakutató, Diana Ross énekesnő, Diána walesi hercegné, Diana,a Scooby-Doo mese és film szereplője.

Hétgyermekes édesanya és nemzetközi hírű klímakutató Ürge-Vorsatz Diána, aki az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének tagjaként 2007-ben Nobel-díjat kapott. A gyerekek mellett éjszaka dolgozik és a konferenciákra viszi magával a kicsiket, akik közül a legfiatalabb 2014-ben csupán 10 hónapos volt. A mindennapokban is nagy hangsúlyt fektet a környezetvédelemre, például ha csak teheti, használt dolgokat vásárol. Vallja, hogy a jó minőségű használt is lehet épp olyan jó, mint az új.

 

Ez is érdekelhet:
Milyen névnap van ma és holnap?