Mikor van Diána névnap?

Szeptember 18.

Diána római mitológiai név, a görög Artemisz istennő római megfelelőjének a neve. Jelentése valószínűleg: nap, nappal.

Diana-névnap-cikk“A versailles-i Diána” néven ismert márványszobor a párizsi Louvre múzeumában található. Egy korábbi görög Artemisz-szobor ókori római másolata. Diana az i. e. 4. században jelent meg a római mitológiában. A szamszniszok törzsi istene az i. e. 340–338-as latin háború után kialakuló latin szövetség fő védnöke lett. Neve a dia (fény) tőre vezethető vissza és a „holdfény” szinonímája. Kultusza a klasszikus köztársaság korában tovább bővült. A görög panteon más isteneinek átvétele mellett a meglévőket is azonosították görög istenekkel, így Dianát Artemisszel. Ekkortól a vadászat istene is. Ő uralja a vadállatokat és a vadont is, valamint a szűzesség jelképe. Megmaradt a latin népek, a szülés és a nők védnökének és holdistennőnek is, amely tulajdonságokkal Artemisz nem rendelkezett.

Híres Diánák: Igaly Diána sportlövő olimpiai bajnok, Detre Diána sokszoros magyar bajnok szörföző, Nyári Diána színésznő, Ürge-Vorsatz Diána klímakutató, Diana Ross énekesnő, Diána walesi hercegné, Diana,a Scooby-Doo mese és film szereplője.

Hétgyermekes édesanya és nemzetközi hírű klímakutató Ürge-Vorsatz Diána, aki az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének tagjaként 2007-ben Nobel-díjat kapott. A gyerekek mellett éjszaka dolgozik és a konferenciákra viszi magával a kicsiket, akik közül a legfiatalabb 2014-ben csupán 10 hónapos volt. A mindennapokban is nagy hangsúlyt fektet a környezetvédelemre, például ha csak teheti, használt dolgokat vásárol. Vallja, hogy a jó minőségű használt is lehet épp olyan jó, mint az új.

 

Ez is érdekelhet:
Milyen névnap van ma és holnap?Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Keresztrejtvény – 16.03.06. Mi a Tesco válasza a kormány lépéseire? Hogyan írjuk helyesen: batthyánys vagy batthyányis? Hogyan írjuk helyesen: sittel vagy sitt-tel? Hogyan írjuk helyesen: részt vesz vagy résztvesz? Hogyan írjuk helyesen: bátorító vagy bátorito? Hogyan írjuk helyesen: ez idő tájt vagy ezidő tájt? Ötöslottó nyerőszámok a 41. játékhéten 2016-ban Hogyan írjuk helyesen: laposfogó vagy lapos fogó? Hogyan írjuk helyesen: rúgás vagy rugás?

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 0 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.