Június 9. – miről nevezetes?

1781-ben ezen a napon született George Stephenson, a gőzmozdony feltalálója.

Gőzmozdony

Édesapja bányász volt, ő kezelte a vizet szivattyúzó gőzgépet. Hamarosan fia is érdeklődött a munkája iránt, és alkalma nyílt ezt a gőzgépet tanulmányozni. Olyan gőzhajtású járművet szeretett volna alkotni, amely az ebben az időben megalkotott öntöttvas síneken közlekedik. 1815-ben készült el első műve, a Blücher. Ez peremes kerekeinek köszönhetően tudott a sínen maradni. 30 tonnás terhet tudott vontatni, óránként 4 kilométer távolságot megtéve. 1825 őszén pedig megjelent a Locomotion névre keresztelt mozdony, amelynek már 38 kocsiból álló szerelvénye volt, és mintegy 600 utast szállított a 40 kilométeres útján. Szénnel valamint búzával fűtötték a mozdonyt. 1829-ben fiával közösen készítették a Rocket mozdonyt egy versenyre. 47 km/h sebességre volt képes az újításainak köszönhetően.

Névnapok: Félix, Előd, Annamária, Annabella.

Ezen a napon született:

  • Johann Gottfried Galle csillagász 1812-ben. Ő észlelte elsőként a Neptunusz bolygót.
  • Wittner Mária politikus, országgyűlési képviselő 1937-ben. Szabadságharcosként tevékenykedett az 1956-os forradalom idején. 1958. július 23-án, 21 éves korában első fokon halálra ítélték, többek között fegyveres szervezkedésben való részvétel, az államrend megdöntésére irányuló fegyveres szervezkedésben való részvétel miatt. 1959-ben életfogytiglanra változtatták az ítéletet, végül 1970-ben nemzetközi nyomásra szabadult. 2006-ban és 2010-ben a Fidesz országos listájáról jutott a Parlamentbe. 2010-ben ő volt a legszegényebb parlamenti képviselő.

Ezen a napon hunyt el:

  • Charles Dickens író 1870-ben.
  • Lomb Kató tolmács, fordító, nyelvzseni 2003-ban.

Ez is érdekelhet:
Milyen névnap van ma és holnap?Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Augusztus 12. – miről nevezetes? Hogyan írjuk helyesen: körül vagy körűl? Hogyan írjuk helyesen: sújtson vagy súlytson? Mikor van Anita névnap? Mi az IP-címem? Mikor van Kordélia névnap? Keresztrejtvény – 16.04.08. Hogyan írjuk helyesen: hosszú vagy hosszu? A prímszámok száma végtelen? Hogyan írjuk helyesen: szatellit vagy szatelit?

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 0 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.