Június 18. – miről nevezetes?

1942-ben ezen a napon született Sir James Paul McCartney zenész.

Az Autista büszkeség nemzetközi napja.

Paul McCartney

Paul McCartney (fotó: Thinkstock)

Elsősorban a Beatles együttes egykori tagjaként ismert. A brit rockzene megtestesítője, a 20. század zenei ikonja. Kislemezei közül 29 lett listavezető, ezzel rekordernek számít. A Beatles együttesen kívül a Wingssel készített lemezeket, valamint szólókarrierje során is többet adott ki. Top 10-es slágerek közül több, mint ötvenet írt vagy társszerzője volt. 1965 és 1970 között írt dalai, mint az Eleanor Rigby, Hey Jude, Yesterday, Let It Be, a könnyűzene történetének legjobbjai közé számítanak. A Beatles zenekarból ő volt az utolsó, aki kipróbálta az LSD-t, és az első, aki ezt bevallotta egy újságírónak. Rendszeresen kokainozott, de nem indult ellene eljárás. 1970. április 10-én jelentette be a Beatles feloszlását. Szólókarrierjét rögtön el is indította a McCartney című albummal. Feleségét, Lindát is mindig bevonta a zenéjébe, hogy a turnék során ne kelljen távol lenniük egymástól. Hasonlóképpen múzsaként szolgált számára, mint Yoko Ono John Lennonnak.

Ezen a napon az autizmussal élő embertársaink helyzetére történik figyelemfelhívás. Annak érdekében, hogy a társadalom ne rekessze ki őket, legyen befogadóbb. Többek között a Niagara-vízesést is kék színnel világítják meg a kezdeményezés keretében.

Névnapok: Arnold, Levente, Doloróza.

Ezen a napon született:

  • Horthy Miklós altengernagy, kormányzó 1868-ban.
  • Ferenczy Béni szobrász, grafikus 1890-ben.

Ezen a napon hunyt el:

  • Roald Amundsen sarkkutató, a Déli-sark felfedezője 1928-ban tűnt el repülőgépével.
  • Makszim Gorkij író, drámaíró 1936-ban.

Ez is érdekelhet:
Milyen névnap van ma és holnap?Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Hogyan lett szerencsétlen nap péntek 13? Április 14. – miről nevezetes? Hogyan írjuk helyesen: közösség vagy közöség? Hogyan írjuk helyesen: nagy-britanniai vagy nagybritanniai? Agytorna 69. forduló Agytorna 43. forduló Melyek a legnépszerűbb pécsi magánrendelések? Keresztrejtvény – 16.11.02. Segíti-e a fokhagyma a nemi vágyat? Agytorna 67. forduló

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 0 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.