Mikor van Levente névnap?

Június 18-án és június 28-án.

Szuper Levente

Szuper Levente védése 
(Szirtesi László  / Shutterstock.com)

Valamint február 13-án, november 12-én.

Magyar eredetű férfinevünket már az Árpád-korban is használták. A lesz igéből származik, levő, létező a jelentése. Más források szerint a szláv vadász szóból jön, eredeti formája Lovanta volt. Ma leventének hívjuk a vitéz, dalia ifjút, de ez jóval később alakult csak ki.

Vezetéknévként is gyakori. 

Híres Levente: Harsányi Levente színész, Szörényi Levente zenész, Király Levente színművész, Szuper Levente jégkorongozó, Bajári Levente balettművész. Levente Péter színész, bábjáték rendező, Molnár Levente operaénekes. 

Levente Árpád fejedelem legidősebb fiának neve, a krónikák Liüntikának is említik. Árpád többi gyermeke: Tarkacsu/Tarhos, Jelek/Üllő, Jutocsa/Jutas és Zolta később is említésre kerül. Valószínű, hogy Leventének nem volt, vagy nem maradt gyermeke, így az utódlás kérdésében nem játszott szerepet, nem írtak róla a későbbi krónikák. Bíborbanszületett Konstantin ír a honfoglalásról és a magyarok kalandozásairól. Árpád örököse végül legfiatalabb fia Zolta lett, de nem tudjuk pontosan mi történt a többi fiúval.

További írások Levente témában:

Szörényi Levente zenész > Hír24
Harsányi Levente színész > Hír24
Mikesy Levente siket állatorvos > Hír24
Magyar Levente államtitkár > Hír24
Levente Dóra, Levente Péter lánya > NLCafé

Ez is érdekelhet:
Milyen névnap van ma és holnap? 

 

Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Hogyan írjuk helyesen: rühell vagy rűhell? Keresztrejtvény – 09.19. Orosz családnév – mi az eredete, jelentése? Hogyan írjuk helyesen: színez vagy szinez? Hogyan írjuk helyesen: kapucni vagy kapúcni? Tudod, hogyan tálald a fagyit, hogy mindenki le legyen nyűgözve? Hogyan különböztetheted meg a szociopatát a pszichopatától? Tényleg rosszabb minőségű a földgáz, mint korábban? Agytorna 226. forduló Szabad-e osztálypénzt szedni az iskolákban, óvodákban?

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 0 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.