Mikor van Levente névnap?

Mikor van Levente névnap?

Levente névnap: június 18-án és június 28-án.

Szuper Levente, 98-szoros válogatott jégkorongozó önéletrajzi könyvének bemutatóján Budapesten
Szuper Levente, 98-szoros válogatott jégkorongozó önéletrajzi könyvének bemutatóján Budapesten, 2014. október 14-én. Fotó: MTI/ Marjai János

Valamint február 13-án, november 12-én.

A Levente név eredete és jelentése

Magyar eredetű férfinevünket már az Árpád-korban is használták. A lesz igéből származik, levő, létező a jelentése. Más források szerint a szláv vadász szóból jön, eredeti formája Lovanta volt. Ma leventének hívjuk a vitéz, dalia ifjút, de ez jóval később alakult csak ki.

Vezetéknévként is gyakori. 

Híres Leventék

Harsányi Levente műsorvezető, Szörényi Levente zenész, Király Levente színművész, Szuper Levente jégkorongozó, Bajári Levente balettművész. Levente Péter színész, bábjáték rendező, Molnár Levente operaénekes. 

Levente Árpád fejedelem legidősebb fiának neve, a krónikák Liüntikának is említik. Árpád többi gyermeke: Tarkacsu/Tarhos, Jelek/Üllő, Jutocsa/Jutas és Zolta később is említésre kerül. Valószínű, hogy Leventének nem volt, vagy nem maradt gyermeke, így az utódlás kérdésében nem játszott szerepet, nem írtak róla a későbbi krónikák. Bíborbanszületett Konstantin ír a honfoglalásról és a magyarok kalandozásairól. Árpád örököse végül legfiatalabb fia Zolta lett, de nem tudjuk pontosan mi történt a többi fiúval.

Ez is érdekelhet:
Milyen névnap van ma és holnap?

Keresztrejtvény – 16.12.06. Mikor van Zita névnap? Hogyan írjuk helyesen: hajlik vagy halylik? Mikor van Csaba névnap? Koronavírus-járvány Magyarországon Mikor van Leila névnap? Székely családnév – mi az eredete, jelentése? Hogyan írjuk helyesen: játssz vagy játsz? Hogyan írjuk helyesen: gyurmáz vagy gyúrmáz? Miért véd szürke mackónadrágban Király Gábor kapus?