Január 26. - miről nevezetes?

Január 26-án van a Nemzetközi Vámnap.

hataror kutya

német “vámtiszt” 

Brüsszelben van a székhelye a Vámegyüttműködési Tanácsnak, amely január 26-án alakult. 1983 óta emlékeznek meg róla, hazánkban pedig 1993 óta ünneplik. A Tanácsnak fontos szerepe van a nemzetközi vámügyekben. Feladatai közé tartoznak a vámegyüttműködéssel kapcsolatos kérdések, a vámrendszerek gazdasági tényezőinek alakítása.  Ezen a napon a NAV vám- és pénzügyőri, illetve bűnügyi szakága csak ügyeleti feladatot lát el.

Névnapok: Vanda, Paula, Timóteusz.

Ezen a napon született:

  • Tamkó Sirató Károly költő, műfordító 1905-ben. 1976-ban József Attila-díjat kapott.
  • Esztergályos Cecília Magdolna színésznő, érdemes- és kiváló művész 1943-ban. Jászai Mari-díjjal tüntették ki.

Ezen a napon halt meg:

  • Gróf Tisza Lajos miniszter, politikus 1898-ban. Az 1879-es szegedi Nagy Árvíz után kormánybiztosként szerepet játszott a város újjáépítésében.
  • Edward Jenner sebész 1823-ban. Ő volt a himlőoltás feltalálója. Azt a megfigyelést tette, hogy azok a fejőnők, akik átestek a tehénhimlőn, már nem kapták el a fekete himlőt. Egy kísérleti alanyát tehénhimlős hólyagból vett váladékkal megfertőzött, aki el is kapta a betegséget. Néhány nappal később pedig fekete himlő infekciónak tette ki páciensét, aki nem betegedett meg. Ezzel a veszélyes eljárással fektette le a vakcináció alapját.

Csillagjegy: Vízöntő

Ez is érdekelhet:
Milyen névnap van ma és holnap?