Mikor van Timót névnap?

Január 24-én.

tengeri malac mezei timotfuvon

tengerimalac – alatta timótfű (mezei komócsin) 

Valamint január 26-án, május 3-án, augusztus 22-én.

Változatai: Timóteus, Timóteusz

Görög eredetű név, Isten becsülője jelentéssel.

Híres Timótok: Timothy Peter Dalton színész, Timothy D. Cook az Apple vezérigazgatója, Timo Glock autóversenyző, Timothy Francis Leary író és pszichológus. 

Olaszul, franciául, németül, spanyolul Timo, angolul Timothy. 

Timothy Francis Leary író és pszichológus 1960-ban a Harvardon végzett kísérleteibe pszichedelikus szereket is bevont. A varázsgomba hatóanyagát, a pszilocibint tanulmányozta így. Miután elbocsátották az egyetemről, Mexikóban egy LSD tábort hozott létre. A hatóságok megelégelték a rendbontásokat, így új helyszín után kellett néznie. Millbrookot választotta, ahol egy hippiközösség alakult, középpontban az LSD-vel. Leary a pszichedelikumokat az emberi tudat evolúciójának motorjaként tekintette. A hatvanas évek közepén ezek a szerek legálisak voltak. Az LSD-t pszichoterápiás célra is próbálták használni depresszió és alkoholizmus ellen.

A budapesti 9. kerületben van egy Timót utca. Az itt található középiskola több névváltozáson is átesett. Most Szily Kálmán Műszaki Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium a neve.

Ez is érdekelhet:
Milyen névnap van ma és holnap?Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Keresztrejtvény – 16.08.22. Hogyan írjuk helyesen: papíroz vagy papiroz? Október 18. – miről nevezetes? Hogyan írjuk helyesen: cégenként vagy cégenkként? Hogyan írjuk helyesen: napidíj vagy napi díj? Hogyan írjuk helyesen: bujkál vagy bújkál? Illem: hogy helyezzük el az evőeszközöket? Hogyan írjuk helyesen: röhejes vagy röhelyes? Meddig élt kopjadarabbal a fejében Baksa Márk? Február 13. – miről nevezetes?

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 1 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

  1. Timóteus, Pál apostol kísérője, segítője volt a körutazásai során. Anyja zsidó, apja görög volt. A Bibliában olvashatunk 2 db, Timóteusnak címzett levelet, melyet távollétében Pál apostol írt neki.