Mikor van Timót névnap?

Január 24-én.

tengeri malac mezei timotfuvon

tengerimalac – alatta timótfű (mezei komócsin) 

Valamint január 26-án, május 3-án, augusztus 22-én.

Változatai: Timóteus, Timóteusz

Görög eredetű név, Isten becsülője jelentéssel.

Híres Timótok: Timothy Peter Dalton színész, Timothy D. Cook az Apple vezérigazgatója, Timo Glock autóversenyző, Timothy Francis Leary író és pszichológus. 

Olaszul, franciául, németül, spanyolul Timo, angolul Timothy. 

Timothy Francis Leary író és pszichológus 1960-ban a Harvardon végzett kísérleteibe pszichedelikus szereket is bevont. A varázsgomba hatóanyagát, a pszilocibint tanulmányozta így. Miután elbocsátották az egyetemről, Mexikóban egy LSD tábort hozott létre. A hatóságok megelégelték a rendbontásokat, így új helyszín után kellett néznie. Millbrookot választotta, ahol egy hippiközösség alakult, középpontban az LSD-vel. Leary a pszichedelikumokat az emberi tudat evolúciójának motorjaként tekintette. A hatvanas évek közepén ezek a szerek legálisak voltak. Az LSD-t pszichoterápiás célra is próbálták használni depresszió és alkoholizmus ellen.

A budapesti 9. kerületben van egy Timót utca. Az itt található középiskola több névváltozáson is átesett. Most Szily Kálmán Műszaki Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium a neve.

Ez is érdekelhet:
Milyen névnap van ma és holnap?Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Mikor van Ivó névnap? Barna családnév – mi az eredete, jelentése? Hogyan írjuk helyesen: egyértelműsítő vagy egyértelmüsítő? Mi az a matató ménkű? Mikor van Marián névnap? Hogyan írjuk helyesen: ízesít vagy izesít? Hogyan írjuk helyesen: ín vagy in? Hogyan írjuk helyesen: rühell vagy rűhell? Keresztrejtvény – 16.10.29. Mikor van Leona névnap?

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 1 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

  1. Timóteus, Pál apostol kísérője, segítője volt a körutazásai során. Anyja zsidó, apja görög volt. A Bibliában olvashatunk 2 db, Timóteusnak címzett levelet, melyet távollétében Pál apostol írt neki.