Mikor van Timót névnap?

Január 24-én.

tengeri malac mezei timotfuvon

tengerimalac – alatta timótfű (mezei komócsin) 

Valamint január 26-án, május 3-án, augusztus 22-én.

Változatai: Timóteus, Timóteusz

Görög eredetű név, Isten becsülője jelentéssel.

Híres Timótok: Timothy Peter Dalton színész, Timothy D. Cook az Apple vezérigazgatója, Timo Glock autóversenyző, Timothy Francis Leary író és pszichológus. 

Olaszul, franciául, németül, spanyolul Timo, angolul Timothy. 

Timothy Francis Leary író és pszichológus 1960-ban a Harvardon végzett kísérleteibe pszichedelikus szereket is bevont. A varázsgomba hatóanyagát, a pszilocibint tanulmányozta így. Miután elbocsátották az egyetemről, Mexikóban egy LSD tábort hozott létre. A hatóságok megelégelték a rendbontásokat, így új helyszín után kellett néznie. Millbrookot választotta, ahol egy hippiközösség alakult, középpontban az LSD-vel. Leary a pszichedelikumokat az emberi tudat evolúciójának motorjaként tekintette. A hatvanas évek közepén ezek a szerek legálisak voltak. Az LSD-t pszichoterápiás célra is próbálták használni depresszió és alkoholizmus ellen.

A budapesti 9. kerületben van egy Timót utca. Az itt található középiskola több névváltozáson is átesett. Most Szily Kálmán Műszaki Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium a neve.

Ez is érdekelhet:
Milyen névnap van ma és holnap?

Hogyan írjuk helyesen: földre vagy főldre? Hogyan írjuk helyesen: alakítás vagy alakitás? Meddig kell bevallanom a személyi jövedelemadót (szja) 2015-ben? Milyen eredetű a “prém” szavunk? Keresztrejtvény – 12.27. Hogyan írjuk helyesen: márpedig vagy már pedig? Mikor van Klaudia névnap? Mikor van Sándor névnap? Mióta ünnepeljük a karácsonyt? Szputnyik V vakcina: mit kell tudni az oltásról?