Január 20. – miről nevezetes?

Moszkvában a Gyöngyösi János külügyminiszter által vezetett küldöttség 1945. január 20-án aláírta a magyar fegyverszüneti egyezményt.

Moszkva Nagy Honvedo Haboru Muzem

Hazánkban a közbeszédet jelentősen meghatározza a Trianoni békeszerződés, pedig mai status quo-t már nem ez, hanem az 1947-es párizsi békeszerződés határozza meg, ezt készítette elő a fenti esemény.

A németek alól akkor már felszabadult Magyarországot képviselő külügyminiszter azt vállalta, hogy visszavonja a csapatait az 1937. december 31-én meglévő határok mögé, megszünteti a kapcsolatait Németországgal, ugyanakkor hadat üzen ellene. A kormány kötelezte magát, hogy internálja a németeket, lefegyverzi a német erőket, hadifogolyként átadja őket. Szövetséges Ellenőrző Bizottságot állítottak fel az országban. A Bizottság feladata volt, többek között, hogy ellenőrizze a Szovjetunióból hazánkba került értékek visszaadását, felügyelje a haderőket, hadihajókat. Magyarország kormánya vállalta, hogy a Bizottság tagjait mindennel ellátja, amire szükségük van. Hat év alatt 300 millió amerikai dollár kártérítés megfizetését is vállalták. A szovjet és más szövetséges csapatok részére az ország területén szabad mozgást biztosítanak, ha a katonai helyzet megkívánja.

(A képen a moszkvai Nagy Honvédő Háború Múzeum látható. A szerződést nem itt írták alá.)

Névnapok: Fábián, Sebestyén.

Ezen a napon született:

  • Zámbó Imre vagyis Jimmy énekes 1958-ban. Az 1990-es évek legsikeresebb előadója, kétszer kapott EMeRTon díjat.
  • S. Nagy István dalszövegíró 1934-ben. Írt dalokat az Omega együttesnek, Máté Péternek, Szécsi Pálnak is. 60 év alatt több, mint 20000 darabot.

Ezen a napon halt meg:

  • Esztergomi Boldog Özséb a pálos rend alapítója 1270-ben. 1246-tól remeteéletet élt, majd remete társait maga köré gyűjtötte, így alakult meg a rend.

Csillagjegy: Bak

Ez is érdekelhet:
Hányadik hét van?
Napi horoszkópCímkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Mikor van Illés névnap? Mi a címe a képnek? Mi a címe a képnek? Hogyan írjuk helyesen: hoki vagy hokí? Hogyan írjuk helyesen: nagymértékben vagy nagy mértékben? Keresztrejtvény – 16.10.05. Milyenek a koronavírus tünetei? Keresztrejtvény – 16.02.27. Mit jelent az alkoholfok kifejezés? Február 14. – miről nevezetes?

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 0 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.