Mikor van Sebestyén névnap?

Január 20-án.

Sebastian Vettel

Valamint december 5-én.

Görög-latin eredetű név, magasztos, felséges jelentéssel.

Híres Sebestyének: Sebestyén Balázs televíziós személyiség, Sebestyén Márta előadóművész, Sebestyén Sándor Dakar-rali versenyző, Szent Sebestyén, Johann Sebastian Bach zeneszerző, Sebastian Vettel autóversenyző. (képünkön efecreata mediagroup / Shutterstock.com)

Angolul, németül Sebastian.

fábiánsebestyén-cserna-féle-szélmalom

A Cserna-féle szélmalom Fábiánsebestyén település határában.

 

Január 20. Hatvan városának fogadalmi ünnepe. 1739-ben ezen a napon ért véget a pestisjárvány a városban. Szent Sebestyén népszerű védőszent, pestis vagy más járványok esetén fordultak hozzá segítségért az emberek. Az országban több helyen láthatunk pestis szobrokat, emlékműveket. Ezek közül a Hegykőn található, 1711-ben állított, a legszebb emlékműve ennek a betegségnek. A településeken lakók a járvány elmúlásáért cserébe ajánlották fel.

Ez is érdekelhet:
Milyen névnap van ma és holnap?

Hogyan írjuk helyesen: címez vagy cimez? Kik a legnépszerűbb budapesti gyermekortopédusok? Mit jelent az alkoholfok kifejezés? Mikor van Sándor névnap? Hogyan írjuk helyesen: fürödj vagy fűrödj? Július 23. – miről nevezetes? “Veri, mint szódás a lovát.” – honnan ered? Hogyan írjuk helyesen: szimmetrikus vagy szimetrikus? Hogyan írjuk helyesen: lejjebb vagy lejjeb? Keresztrejtvény – 16.11.19.