Mikor van Sebestyén névnap?

Január 20-án.

Sebastian Vettel

Valamint december 5-én.

Görög-latin eredetű név, magasztos, felséges jelentéssel.

Híres Sebestyének: Sebestyén Balázs televíziós személyiség, Sebestyén Márta előadóművész, Sebestyén Sándor Dakar-rali versenyző, Szent Sebestyén, Johann Sebastian Bach zeneszerző, Sebastian Vettel autóversenyző. (képünkön efecreata mediagroup / Shutterstock.com)

Angolul, németül Sebastian.

fábiánsebestyén-cserna-féle-szélmalom

A Cserna-féle szélmalom Fábiánsebestyén település határában.

 

Január 20. Hatvan városának fogadalmi ünnepe. 1739-ben ezen a napon ért véget a pestisjárvány a városban. Szent Sebestyén népszerű védőszent, pestis vagy más járványok esetén fordultak hozzá segítségért az emberek. Az országban több helyen láthatunk pestis szobrokat, emlékműveket. Ezek közül a Hegykőn található, 1711-ben állított, a legszebb emlékműve ennek a betegségnek. A településeken lakók a járvány elmúlásáért cserébe ajánlották fel.

Ez is érdekelhet:
Milyen névnap van ma és holnap?Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Hogyan írjuk helyesen: ideges vagy ídeges? Mennyi a fény sebessége? A magas koleszterin-szint növeli-e az infarktus kockázatát? Miért kezdődik az alkohol, algebra, algoritmus, alkóv szavunk mind ugyanúgy? Hogyan írjuk helyesen: jár vagy lyár? Van a koronavírusnak ellenszere? Startlap Wiki Agytorna – Mik a játékszabályok? Hogyan írjuk helyesen: sűrített vagy sürített? Hogyan írjuk helyesen: súlyos vagy sulyos? Hogyan írjuk helyesen: képzelje vagy kébzelje?

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 2 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

  1. Szent Sebestyén a római keresztényüldözések korában élt. Életének pontos adatai nem ismertek. Katona volt és keresztény. Minden alkalmat megragadott, hogy a bebörtönzött keresztényeket hitükben megerősítse és szenvedéseikben bátorítsa őket akár a vértanúságig való kitartásban is. Buzdításai hatására a rabokat látogató családtagok, de még a testőrség számos tagja is családjaikkal együtt megtértek. Tetteinek híre eljutott Diocletianus császárhoz, aki törvényszék elé állíttatta és árulás vádjával halálra ítélte. Sebestyént a művészi alkotások leggyakrabban fához kötözve, nyilakkal a testében ábrázolják.