Február 2. - miről nevezetes?

A vizes élőhelyek napja, Szerzetesek világnapja és a medve árnyéka…

medve

 

A néphagyomány szerint, a medve ezen a napon kijön a barlangjából. Ha meglátja az árnyékát, mert süt a nap, akkor visszamegy, tovább alszik, és még egy ideig tart a tél. Ha azonban nem látja az árnyékát, mert borús idő van, akkor kint marad, és hamar tavasz lesz.

A Ramsari Egyezmény 1971. február 2-án került elfogadásra. A kormányok ezzel felelősséget vállalnak a vizes élőhelyeken a biológiai sokféleség, azaz a biodiverzitás megőrzéséért. Ez jelenti egyrészt a Föld fajainak változatosságát, valamint a fajon belüli variabilitást, és az élőlények együttesének változatosságát is. II. János Pál pápa kezdeményezésére ezen a napon emlékezik meg 1997 óta a katolikus egyház arról az egymillió férfiról és nőről, akik szerzeteseként élik az életüket.

Az egyházban Gyertyaszentelő Boldogasszony napja is. A szentmiséken ekkor szentelik meg a gyertyákat. A szentelt gyertyát égették az újszülött mellett a keresztelésig, súlyos beteg, halott mellett, valamint vihar, égzengés idején is.

A Balázs-áldást is ekkor osztották, ami megvédte az embereket a torokbajoktól.

Hamar munka ritkán jó. Röstelljük, de Kránicz György olvasónk születésnapjáról – amely szintén ezen a napon van – elfelejtkeztünk. Most pótoltuk.

 

Névnapok: Karolina, Karola, Aida.

Ezen a napon született:

  • Shakira énekesnő 1977-ben.
  • Döbrentey Gábor restaurátor, festőművész 1897-ben.

Ezen a napon halt meg:

  • Huszka Jenő zeneszerző 1960-ban.
  • Simor Erzsi színésznő 1977-ben.

Csillagjegy: Vízöntő

Ez is érdekelhet:
Milyen névnap van ma és holnap?

Hogyan írjuk helyesen: kínos vagy kinos? Hogyan írjuk helyesen: figyelemre méltó vagy figyelemreméltó? Hogyan írjuk helyesen: ijed vagy íjed? Hogyan írjuk helyesen: huny vagy húny? Keresztrejtvény – 16.08.09. Hogyan írjuk helyesen: Petőfi híd vagy Petőfi-híd? Hogyan írjuk helyesen: gyűjtő vagy gyüjtő? Milyen eredetű a fifika szavunk? Hogyan írjuk helyesen: gunyoros vagy gúnyoros? Hogyan írjuk helyesen: futball vagy futbal?