Február 2. – miről nevezetes?

A vizes élőhelyek napja, Szerzetesek világnapja és a medve árnyéka…

medve

 

A néphagyomány szerint, a medve ezen a napon kijön a barlangjából. Ha meglátja az árnyékát, mert süt a nap, akkor visszamegy, tovább alszik, és még egy ideig tart a tél. Ha azonban nem látja az árnyékát, mert borús idő van, akkor kint marad, és hamar tavasz lesz.

A Ramsari Egyezmény 1971. február 2-án került elfogadásra. A kormányok ezzel felelősséget vállalnak a vizes élőhelyeken a biológiai sokféleség, azaz a biodiverzitás megőrzéséért. Ez jelenti egyrészt a Föld fajainak változatosságát, valamint a fajon belüli variabilitást, és az élőlények együttesének változatosságát is. II. János Pál pápa kezdeményezésére ezen a napon emlékezik meg 1997 óta a katolikus egyház arról az egymillió férfiról és nőről, akik szerzeteseként élik az életüket.

Az egyházban Gyertyaszentelő Boldogasszony napja is. A szentmiséken ekkor szentelik meg a gyertyákat. A szentelt gyertyát égették az újszülött mellett a keresztelésig, súlyos beteg, halott mellett, valamint vihar, égzengés idején is.

A Balázs-áldást is ekkor osztották, ami megvédte az embereket a torokbajoktól.

Hamar munka ritkán jó. Röstelljük, de Kránicz György olvasónk születésnapjáról – amely szintén ezen a napon van – elfelejtkeztünk. Most pótoltuk.

 

Névnapok: Karolina, Karola, Aida.

Ezen a napon született:

  • Shakira énekesnő 1977-ben.
  • Döbrentey Gábor restaurátor, festőművész 1897-ben.

Ezen a napon halt meg:

  • Huszka Jenő zeneszerző 1960-ban.
  • Simor Erzsi színésznő 1977-ben.

Csillagjegy: Vízöntő

Ez is érdekelhet:
Milyen névnap van ma és holnap?Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Hogyan írjuk helyesen: együtt vagy eggyüt? Hogyan írjuk helyesen: Korea vagy Kórea? HBO GO app – hol érhető el? Hogyan néz ki egy teljesen meghámozott görögdinnye? Hogyan írjuk helyesen: gyúrás vagy gyurás? Mi a címe a képnek? Mi a címe a képnek? Hogyan írjuk helyesen: egyik sem vagy egyiksem? Hogyan írjuk helyesen: magánfelhasználó vagy magán felhasználó? Hogyan írjuk helyesen: fúrógép vagy furógép?

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 4 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

  1. Ez a “medve” néphagyomány kamu duma. Számtalanszor volt február 2-án napos idő és utána korai tavasz. 2013-ban pedig borús, esős volt február 2. és utána március 15-én fél méteres hó esett. Sőt! Március 25-én jött az újabb adag hó. Vagyis a tél március végéig kitartott. Ne higgyük el ezt a megfigyelést. Élvezzük február 2-án is a napos időt, ugyanúgy, mint máskor.