Mikor van Karolina névnap?

Február 2.

Caroline Wozniacki

Caroline Wozniacki teniszezőnő 2010 októberétől egy
hét megszakítással 67 héten át vezette a vilángranglistát.  
(lev radin / Shutterstock.com)

Ezen kívül május 9. és november 4.

Híres Karolinák: Caroline Grimaldi monacói hercegnő, Caroline Wozniacki dán teniszezőnő, Caroline Pichler író. Izsák Karolina venezuelai szépségkirálynő, 

A latin-német eredetű név elég kacifántosan nyerte el mai formáját. A Karolina a Karola továbbképzése, ami pedig a Károly női változata. Meg kellett tenni ezt a kitérőt, hogy ne legyen nagyon furcsa a jelentése: karvaly, legény, fiú. Az Egyesült Államok Észak- és Dél-Karolina állama nem egy hölgyről kapta a nevét, hanem I. és II. Károly angol király (latinul Carolus) tiszteletére. A Karolinák semmi esetre se ijedjenek meg, nevük mindenképpen királyi. A monacói hercegnő Caroline Grimaldi, és előtte is számtalan királyi vér viselte a nevet. Többek között így hívták Napóleon húgát, és Mária Terézia is Karolinának nevezte el egyik lányát.

Ő volt Mária Karolina, a királynő egyetlen uralkodásra termett leánya: Nápoly és Szicília királynőjeként is megállta a helyét. A nyelvét egyébként nagyon felvágták, édesanyja azt tanácsolta neki, “pallérozd az elmédet, mert csak ez tarthat vissza attól, hogy oda nem illő megjegyzéseket ejts”.

Adózzunk a szépségnek is. A magyar származású Carolina Éva Izsák Keményfyt (alábbi kép) 1991-ben választották Venezuela szépévé, a következő évben rendezett Miss Universe versenyen is a döntőbe került.

02-02

 

Ez is érdekelhet:
Milyen névnap van ma és holnap?