Budai családnév – mi az eredete, jelentése?

A „Budai” családnév a hellyel való kapcsolatra utaló családnevek közé tartozik.

A birtok-, lakó- vagy származási helyre utalhatnak ezek a nevek. Keletkezhettek táj- és megyenevekből, helységnevekből, víznevekből, valamint településrészek neveiből, mikrotoponimákból, földrajzi köznevekből is. Idesorolhatók a Parti, Vég, Városi, Váradi, Somogyi, Szalai, Szilágyi nevek.

Az Árpád-korban gyakoriak voltak a Bud- kezdetű keresztnevek, melyek kívánságnevek voltak. Azaz az előtag légy, legyél jelentésű, míg a név utótagja pedig lehetett például kegyes, dicsőséges. Ilyenek voltak a Budimir, Budimil nevek. A magyar nyelvben Bud szótagra rövidült, majd településnév lett belőle több megyében. Többségükben a Budai nevek a főváros részét képező Budára utalnak.

A Budai vezetéknév 2014-ben az 57. leggyakoribb magyar családnév volt.

Néhány híres „Budai” vezetéknevű ember:

Budai Ilona népdalénekes

Budai László nyelvész

Budai József gyermekorvos

Budai Nagy Antal, az 1437-es erdélyi parasztfelkelés vezére

Budai László, az Aranycsapat jobbszélsője

Budai Krisztián jégkorongjátékos

Budai Sándor (Budai III) labdarúgó, csatár

Ez is érdekelhet:
Milyen névnap van ma és holnap? 

Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Mikor van Kunigunda névnap? Mikor van Milán névnap? Hogyan írjuk helyesen: rúgás vagy rugás? Soós családnév – mi az eredete, jelentése? Pácolt hús fagyasztása: hogyan csomagoljuk, meddig tárolható? Hogyan írjuk helyesen: kuka vagy kúka? Én írtam be először a helyes választ, láttam, hogy senki más nem tudta, miért nem nyertem? Kik a legnépszerűbb kozmetológusok az orvosi esztétika területén? Keresztrejtvény – 16.11.16. Hogyan írjuk helyesen: jobboldalt tartja vagy jobb oldalt?

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 0 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.