Bruttó Nemzeti Boldogság - létezik ilyen?

Létezik bizony:  Gross National Happiness (GNH) Bhután királyának kezdeményezése olyan mutatóra, amely a pénz helyett az ember általános jólétét vizsgálja

Bruttó Nemzeti Boldogság

Sokak szerint a GDP túlságosan pénzközpontú és nem vesz figyelembe sok olyan szempontot, ami az egyén boldogságát, boldogulását segíti. 

A Bruttó Nemzeti Boldogság mutatója 9 kategóriában 33 szempont szerint áll össze.

Ezek a kategóriák: pszichológiai jólét, életminőség, egészség, oktatás, kultúra, időbeosztás, jó kormányzás, közösségi kapcsolatok, természeti sokféleség és fenntarthatóság.

A mutató kritikusai szerint Bhután csak a szegénységét akarja leplezni, pedig Bhutánnak nem kellene szégyenkezni a GDP-je fejlődési üteme miatt sem, amely a világon a leggyorsabbak között van. A mutató nehézsége, hogy sok szubjektív elemet tartalmaz, de elég progresszív ahhoz, hogy ne nevessük ki, hanem próbáljuk jobban megérteni, pl. itt a hivatalos honlapján.

Ez is érdekelhet:
Mi a különbség a GDP és GNP között? Keresztrejtvény – 16.03.05. Keresztrejtvény – 16.01.18. Mikor van Felícia névnap? Ötöslottó nyerőszámok a 33. játékhéten 2016-ban Mióta publikál Varró Dániel a Nők Lapjában? Hogyan írjuk helyesen: észrevesz vagy észre vesz? Mikor van Stella névnap? Hogyan írjuk helyesen: kísértet vagy kisértet? Szabad petárdázni szilveszterkor Magyarországon? Mennyit késnek a MÁV vonatai?