Bruttó Nemzeti Boldogság – létezik ilyen?

Létezik bizony:  Gross National Happiness (GNH) Bhután királyának kezdeményezése olyan mutatóra, amely a pénz helyett az ember általános jólétét vizsgálja

Bruttó Nemzeti Boldogság

Sokak szerint a GDP túlságosan pénzközpontú és nem vesz figyelembe sok olyan szempontot, ami az egyén boldogságát, boldogulását segíti. 

A Bruttó Nemzeti Boldogság mutatója 9 kategóriában 33 szempont szerint áll össze.

Ezek a kategóriák: pszichológiai jólét, életminőség, egészség, oktatás, kultúra, időbeosztás, jó kormányzás, közösségi kapcsolatok, természeti sokféleség és fenntarthatóság.

A mutató kritikusai szerint Bhután csak a szegénységét akarja leplezni, pedig Bhutánnak nem kellene szégyenkezni a GDP-je fejlődési üteme miatt sem, amely a világon a leggyorsabbak között van. A mutató nehézsége, hogy sok szubjektív elemet tartalmaz, de elég progresszív ahhoz, hogy ne nevessük ki, hanem próbáljuk jobban megérteni, pl. itt a hivatalos honlapján.

Ez is érdekelhet:
Mi a különbség a GDP és GNP között? 

Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Hogyan írjuk helyesen: idős vagy idös? Hogyan írjuk helyesen: fúr vagy fur? Egy bögre, kanál, diónyi valami az hány dkg, gramm? Keresztrejtvény – 16.04.19. Keresztrejtvény – 16.08.07. Augusztus 17. – miről nevezetes? Vörös családnév – mi az eredete, jelentése? Keresztrejtvény – 10.15. Mikor van Julianna névnap? Keresztrejtvény – 16.03.31.

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 0 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.