Mi a különbség a GDP és GNP között?

GDP=Gross Domestic Product azaz bruttó hazai termék 

GNP=Gross National Product azaz bruttó nemzeti termék 

gdp gnp

 GDP megmutatja egy adott ország területén egy adott időszakban (évben) előállított, megtermelt termékek, szolgáltatások piaci értékét.

GNP megmutatja egy adott időszakban (évben) egy adott ország állampolgárai által előállított, megtermelt termékek, szolgáltatások piaci értékét.

Lefordítva magyarra:

a GDP számolásába az országhatár a meghatározó, és az számít, hogy Magyarországon előállított és megtermelt termékek, szolgáltatásoknak mekkora az értéke.  Tehát a Magyarországon termelő, szolgáltatást nyújtó külföldi vállalatok is beletartoznak. (pl: TESCO)

A GNP számolásánál pedig az állampolgárság a meghatározó, tehát a magyar állampolgárságú emberek által előállított és megtermelt termékek, szolgáltatások értékét mutatja. GNP-be beletartozik az is, ha egy magyar cég külföldön termel, nyújt szolgáltatást (pl: OTP Romániában), de nem tartozik bele ha egy külföldi cég Magyarországon nyújt szolgáltatást. (pl: TESCO)

Ez is érdekelhet:
Van olyan, hogy Bruttó Nemzeti Boldogság?Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Illem: Lány bemutatkozik barátja apjának, ki nyújt kezet? Ötöslottó nyerőszámok a 3. játékhéten 2016-ban Mikor van Rudolf névnap? Mikor van Cintia névnap? Május 6. – miről nevezetes? Feladat: a két lány közül ki Anna? Török családnév – mi az eredete, jelentése? Mi a címe a képnek? Január 15. – miről nevezetes? Tudtad, hogy a szökőnap nem február 29.?

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 0 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.