Bakos családnév – mi az eredete, jelentése?

A “Bakos” családnév a személyekkel való származási kapcsolatra utaló családnevek csoportjába tartozik.

Ezen belül az apára utaló családnevek közé. Az egyházi és a régi világi férfi személynevekből alakult családnevek tartoznak ide, mint például a Gáspár, Máté, Kozma, Jónás, Fábián, Illés, Pál, Bálint, Fülöp, Péntek, Antal, Kelemen, Gál, Simon, Balázs.

Ugyanakkor a Bakos családnév a társadalmi helyzetre, szerepre utaló családnevek csoportjába is sorolható, azon belül a foglalkozásra, tisztségre, munkaviszonyra, tevékenységre utaló nevek közé, ahová az Ács, Asztalos, Pásztor, Halász, Hajdu, Szücs, Szűcs, Kovács, Molnár, Szabó, Varga, Papp, Takács, Lakatos, Mészáros nevek is.

A bak német szóból, mely valamilyen állat hímjét jelenti, a valamivel ellátott jelentésű -s képzővel lett a bakos szó. Tehát bakot tartó, bakkal foglalkozó, bakkal rendelkező értelmű. A Bak vagy Bok személynévből is létrejöhetett az -s kicsinyítő képzővel apanévi eredetű családnév.

A Bakos vezetéknév 2014-ben a 78. leggyakoribb magyar családnév volt.

Néhány híres „Bakos” vezetéknevű ember:

Bakos Gáspár Áron csillagász, fizikus, tizenhárom exobolygó felfedezője

Bakos Ferenc nyelvész, egyetemi docens

Bakos Szabolcs középpályás labdarúgó

Bakos Mihály evangélikus lelkész

Bakos István ejtőernyős sportoló, oktató

Bakos Lehel okleveles építészmérnök

Bakos Piroska híradós műsorvezető, közszereplő, szerkesztő

Ez is érdekelhet:
Milyen névnap van ma és holnap?Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Keresztrejtvény – 16.11.08. Hogyan írjuk helyesen: összevissza vagy össze vissza? Mikor van Bekény névnap? Hogyan írjuk helyesen: első számú vagy elsőszámú? Olcsóbb az éves megyei autópálya matrica? Megéri azt venni, vagy jobb az éves? Mikor van Emese névnap? Hogyan írjuk helyesen: könyv vagy kőnyv? Agytorna 34. forduló Hogyan írjuk helyesen: nyitva tartás vagy nyitvatartás? Keresztrejtvény – 07.23.

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 0 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.