Április 24. – miről nevezetes?

A kísérleti állatok védelmének világnapja

allatkiserlet 

Valamint Sárkányölő Szent György napja, A rendőrség napja Magyarországon.

A világon évente 100 millió állaton végeznek kísérletet. 63%-ot katonai kísérletekre használják, 31%-on kozmetikai teszteket hajtanak végre, és csak 6%-ot alkalmaznak gyógyszerkísérletre. Az állatvédők minden évben felhívják a figyelmet a laborállatok védelmének fontosságára.

Magyarországon a Szent György nap nagyon fontos ünnep volt. Tavaszi gonoszjáró nap, ekkor a boszorkányok szabadon garázdálkodhattak a néphit szerint. Ezen a napon a boszorkányoknak különösen nagy a hatalmuk. Aki a keresztútra ment, az meg is láthatta őket. Egyes népeknél április 23-ra esik. Szent György római kori katona és keresztény mártír volt, a katonai szentek egyik leghíresebbike. A tizennégy segítőszent egyike, több ország és város védőszentje. Az a keresztény meggyőződés fűződik hozzá, hogy a hit legyőzi a gonoszt minden alakjában. Az állatokat ekkor hajtották ki a téli istállóból a zöldellő mezőre. Ekkor szerződtették a juhászt az állatok mellé. Szent György az oltalmába fogadja a lovagokat, katonákat, parasztokat is. De gyakran kérték közbenjárását kígyómarás, pestis, lepra esetén is.

1992-től a kormány határozata alapján április 24-én ünneplik a rendőrséget hazánkban.

 

Névnapok: György, Fidél, Debóra.

Ezen a napon született:

  • Huszka Jenő zeneszerző 1875-ben.
  • Jékely Zoltán író, költő 1913-ban.
  • Détári Lajos magyar válogatott és világválogatott labdarúgó 1963-ban.

Ezen a napon hunyt el:

  • Tömörkény István író 1917-ben.

Ez is érdekelhet:
Milyen névnap van ma és holnap?Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Hogyan lehet a Bubba-játékot mobilon játszani? Milyen névnapok vannak májusban? Agytorna 18. forduló: mi van a képen? Illem: A férfi vagy a nő lép be először az étterembe? Keresztrejtvény – 16.02.02. Mikor van Daniella névnap? Mit jelent a KRESZ szó? Mikor van Virgínia névnap? Hogyan írjuk helyesen: fejés vagy felyés? Hogyan írjuk helyesen: bizonyos vagy bízonyos?

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 0 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.