Április 2. – miről nevezetes?

A Meseírás napja, a Gyermekkönyvek nemzetközi napja és az autizmus világnapja

Autizmus

1967 óta ünneplik ezt a napot Hans Christian Andersen születésnapján. Cél, hogy megszerettessék a gyerekekkel az olvasást, a könyveket. Minden évben másik ország vállalja magára az események szponzorálását. Jelmondatot fogalmaznak meg, felkérnek egy írót, hogy küldjön üzenetet a gyerekeknek. 2001-ben Magyarország szervezte a központi eseményeket.

2008 óta az Autizmus világnapja is április 2-án van. A világnap célja, hogy felhívja a figyelmet az autizmussal élők gondjaira. Az autizmus az agy működésének egész életen át tartó zavara. Nehézséget okoz számukra mások viselkedésének értelmezése, érzelmeinek felismerése. Viselkedésüket nem képesek a másik elvárásainak megfelelően irányítani.

Névnapok: Áron, Ferenc.

Ezen a napon született:

  • Csukás István író, meseíró 1936-ban. Olyan felejthetetlen műveket írt, mint Süsü, a sárkány, Pom Pom, Mirr-Murr, a kandúr. Többek között József Attila-díjat és Kossuth-díjat is kapott.
  • Koltai Lajos operatőr 1946-ban.

Ezen a napon hunyt el:

  • Samuel Morse feltaláló 1872-ben. Nevéhez fűződik a Morse-kód kidolgozása, valamint a továbbítására alkalmas távíró létrehozása.
  • János Pál pápa 2005-ben.

Ez is érdekelhet:
Milyen névnap van ma és holnap?Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Mi Hajdú-Bihar megye székhelye? Mi a címe a képnek? Hogyan írjuk helyesen: szimbólum vagy szinbólum? Keresztrejtvény – 16.09.21. Hogyan írjuk helyesen: kapus vagy kapús? Mikor van Pelbárt névnap? Keresztrejtvény – 16.06.11. Mi a címe a képnek? Agytorna 20. forduló: mi van a képen? Hogyan írjuk helyesen: jössz vagy jösz?

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 0 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.