Április 2. – miről nevezetes?

A Meseírás napja, a Gyermekkönyvek nemzetközi napja és az autizmus világnapja

Autizmus

1967 óta ünneplik ezt a napot Hans Christian Andersen születésnapján. Cél, hogy megszerettessék a gyerekekkel az olvasást, a könyveket. Minden évben másik ország vállalja magára az események szponzorálását. Jelmondatot fogalmaznak meg, felkérnek egy írót, hogy küldjön üzenetet a gyerekeknek. 2001-ben Magyarország szervezte a központi eseményeket.

2008 óta az Autizmus világnapja is április 2-án van. A világnap célja, hogy felhívja a figyelmet az autizmussal élők gondjaira. Az autizmus az agy működésének egész életen át tartó zavara. Nehézséget okoz számukra mások viselkedésének értelmezése, érzelmeinek felismerése. Viselkedésüket nem képesek a másik elvárásainak megfelelően irányítani.

Névnapok: Áron, Ferenc.

Ezen a napon született:

  • Csukás István író, meseíró 1936-ban. Olyan felejthetetlen műveket írt, mint Süsü, a sárkány, Pom Pom, Mirr-Murr, a kandúr. Többek között József Attila-díjat és Kossuth-díjat is kapott.
  • Koltai Lajos operatőr 1946-ban.

Ezen a napon hunyt el:

  • Samuel Morse feltaláló 1872-ben. Nevéhez fűződik a Morse-kód kidolgozása, valamint a továbbítására alkalmas távíró létrehozása.
  • János Pál pápa 2005-ben.

Ez is érdekelhet:
Milyen névnap van ma és holnap?

Keresztrejtvény – 16.06.25. Keresztrejtvény – 11.07. Hogyan írjuk helyesen: e világi vagy evilági? Hogyan írjuk helyesen: nemkívánatos személy vagy nem kívánatos személy? December 9. – miről nevezetes? Hogyan írjuk helyesen: hagyja vagy haggya? Mi a bakancslista? Mikor van Fatime és Fatima névnap? Hogyan írjuk helyesen: mennyország vagy menyország? November 28. – miről nevezetes?