Április 18. – miről nevezetes?

Rádióamatőr világnap és a Nemzetközi műemléki nap

radioamator

A rádióamatőrök ellenszolgáltatásban nem részesülő sportolók. Technikai eszközöket terveznek, készítenek saját maguk vagy a közösség céljaira. Versenyeken vesznek részt, ahol újabb ismeretekre is szert tesznek. Manapság azonban egyre csökken a rádióamatőrök száma, ami az internet térhódításának is köszönhető. A rádiós tájfutás vagyis rókavadászat is a rádiózáshoz kötődik. Egy meghatározott terepen kisméretű rádiós jeladókat helyeznek el, ezeket kell egy hordozható vevőkészülékkel és egy irányított antennával megtalálni minél rövidebb idő alatt. A helyszínen található kódszám leírásával igazolják, hogy ott jártak.

Ezen a napon világszerte felhívják a figyelmet a műemlékekre. Különösen azokra, amelyek megmentéséhez segítség szükséges. Magyarországon már 1881-ben törvény született a műemlékek védelmében. A magyar műemlékvédelmi szakma díjait ekkor adják át. Ezek a Forster Gyula-díj és a Schönvisner István-díj.

Névnapok: Andrea, Ilma, Apolló, Aladár.

Ezen a napon született:

  • James Woods színész 1947-ben.
  • Németh László író, drámaíró 1901-ben.

Ezen a napon hunyt el:

  • Albert Einstein Nobel-díjas fizikus, a relativitáselmélet kidolgozója 1955-ben.
  • Pártos Erzsi színésznő 2000-ben.

Ez is érdekelhet:
Milyen névnap van ma és holnap?Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Augusztus 10. – miről nevezetes? Hogyan írjuk helyesen: óceán vagy oceán? Mikor van Vitália névnap? 2015. augusztus 8. munkanap vagy szabadnap? Február 28. – miről nevezetes? Keresztrejtvény – 08.29. Agytorna 127. forduló December 28. – miről nevezetes? Keresztrejtvény – 16.09.23. Hogyan írjuk helyesen: Kossuthtal vagy Kossuttal?

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 0 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.