A magas koleszterin-szint növeli-e az infarktus kockázatát?

Nem egyértelmű.

infarktus

A belgyógyászok állásfoglalása szerint a kóros vérzsírszintek az érszűkület előrehaladását felgyorsítják, ezáltal növelik a magyar lakosság vezető halálokának számító érrendszeri – és szívbetegségek előfordulási valószínűségét, így a szívinfarktus kialakulásának esélyét is. Korábbi tanulmányok bizonyítják, hogy a koleszterinszint csökkentése hozzájárul az összhalálozás és a szívbetegségekből adódó halálozás csökkentéséhez.

Az LDL-koleszterin szintjének kívánatos értéken tartását tűzték ki célul különböző szempontok figyelembe vételével. Fontos kérdés az, hogy a magas koleszterinszint mellé társul-e valamilyen más probléma. Meglévő cukorbetegség, érelmeszesedés, szívprobléma esetén az elérendő célérték alacsonyabb, mint ha nincs semmilyen kísérő betegség. Elsődleges cél az LDL-koleszterin szintjének csökkentése szükséges esetben. Ehhez kapcsolódhat a triglicerid szint csökkentése szükség esetén, valamint a HDL-koleszterin szintjének emelése.

Az LDL-koleszterin szintjének csökkentésére elsődlegesen a sztatin gyógyszercsoport tagjait javasolják.

Több olyan megfigyelés, évekig tartó követéses vizsgálat is létezik, amely nem támasztja alá azt a nézetet, hogy a magas LDL-koleszterin szint felelős lenne a szívbetegségekért. Valamint a koleszterincsökkentőként fogyasztott sztatin gyógyszercsoport tagjait számos mellékhatás kialakulásáért is felelőssé teszik.

Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Mikor van Dina névnap? Hogyan írjuk helyesen: potenciométer vagy potencióméter? Hogyan írjuk helyesen: hugyos vagy húgyos? Major családnév – mi az eredete, jelentése? Április 10. – miről nevezetes? Agytorna 52. forduló Mikor van Achilles névnap? Keresztrejtvény – 12.31. Hogyan írjuk helyesen: első számú vagy elsőszámú? Mikor van Ákos névnap?

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 1 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.