Mi a koleszterin?

Az emberi szervezet nélkülözhetetlen zsírban oldódó vegyülete.

koleszterin molekula

A koleszterin az állati és az emberi sejtek membránjainak alkotója. Az emberi szervezet több hormonjának is része, valamint az emésztésben szerepet játszó epesavaknak is. 80%-a a májban termelődik, a maradék 20%-ot pedig a táplálékainkkal vesszük magunkhoz.

Az orvostudományban az a nézet terjedt el, hogy a koleszterinszint növekedésével fokozódik az érelmeszesedés esélye, különböző köves betegségek előfordulása. A szívkoszorúér-betegség kialakulásában az emelkedett triglicerid szint mellett a magas koleszterinszint játszik szerepet a Magyar Nemzeti Szívalapítvány leírása szerint.

A koleszterinnek két fajtáját különböztetjük meg, az LDL- és a HDL-koleszterint.

Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Hogyan írjuk helyesen: mirigy vagy mírigy? Hogyan írjuk helyesen: díjat vagy díjjat? Hogyan írjuk helyesen: idegen vagy ídegen? Mit tegyünk, ha nem akarunk Windows 10-re frissíteni, és a felugró ablakot sem akarjuk látni? Szeptember 8. – miről nevezetes? Újév vagy új év? Hogyan írjuk helyesen: ergonomikus vagy ergonómikus? Hogyan írjuk helyesen: szimpatikus vagy szímpatikus? Hogyan írjuk helyesen: eddzetek vagy edzzetek? Melyik filmekben producerkedett Andy Vajna?

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 1 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.