Zöldbab fagyasztása: hogyan kell fagyasztani, meddig marad ehető a zöldbab?

A zöldbab számos recept népszerű hozzávalója, a fagyasztás pedig az egyik legjobb módja annak, hogy megőrizze minőségét a későbbi felhasználásra. 

Ha fagyasztás előtt blansírozzuk a zöldbabot, akkor eredeti színét és textúráját is megtartja. Így most ezzel a lépéssel együtt mutatjuk be a folyamatot.

Hogyan kell fagyasztani a zöldbabot?
A fagyasztott zöldbab egy évig is megőrzi minőségét a mélyhűtőben, de tovább is fogyasztható. Fotó: Pixabay

Előkészítés

A zöldbabot először is jól mossuk meg hideg vízben. Vágjuk le a végeket. Dönthetünk úgy, hogy egészben hagyjuk, vagy pedig apróra vágva fagyasztjuk le.

Blansírozás

Forraljunk fel egy nagy edény vizet. Várakozás közben töltsünk meg egy nagy tálat hideg vízzel, amibe jégkockákat is teszünk.  Amint az edénnyi víz forr, adjunk hozzá bőséges mennyiségű, literenként egy evőkanálnyi sót. Dobjuk bele a babot a forró vízbe.

Tipp: ajánlott egyszerre kis adaggal dolgozni, ha nem akarjuk, hogy zsúfoltan legyenek az edényben és később összeálljanak. 

Hagyjuk a zöldbabot a forró vízben három percig, majd szűrjük le. Ezt követően azonnal tegyük át a jeges vízzel teli tálba. (Ez segít megőrizni a színét.) A jeges vízben is három percig maradjon, majd tegyük vissza a szűrőbe, és hagyjuk, hogy néhány perc alatt jól lecsepegjen. 

Fagyasztás egy rétegben 

A blansírozott, hűtött és lecsöpögtetett zöldbabot egyetlen rétegben oszlassuk szét egy akkora tálcán, amekkora befér a fagyasztóba. Figyeljünk arra, hogy a babok ne érjenek egymáshoz. Tegyük be így a fagyasztóba egy-két órára. (Ez a lépés azért célszerű, mert így később nem állnak össze egyetlen tömbbé a zöldbabok.)

Ha megfagytak, már mehetnek is a zöldbabok fagyasztótasakokba, vagy edényekbe, és helyezzük vissza a mélyhűtőbe. 

Tipp: érdemes felcímkézni a zacskókat, edényeket a dátummal. 

A fagyasztott zöldbab egy évig is megőrzi minőségét. Ezután is biztonságosan felhasználható, de ennyi idő után már veszít a minőségéből. 

A fagyasztott zöldbabot nem szükséges felolvasztani a főzés előtt.