Last Christmas: mit kell tudni a Wham! együttes karácsonyi daláról?

A Last Christmas a Wham! névre hallgató egykori popduó (a kettősből George Michael neve lehet igazán ismerős a többségnek) száma volt, ami 1984 decemberében jelent meg.

Mára az egyik legnépszerűbb dala lett a karácsony időszakának, olyannyira, hogy a britek a kedvenc karácsonyi számuknak is megválasztották.

Egészen 2015-ig a Last Christmas volt a 21. században a legtöbbet lejátszott karácsonyi dal is az Egyesült Királyságban, ekkor vette át tőle a vezetést a Pogues Fairytale of New York című száma.

A Last Christmas című dalt számos előadó feldolgozta és előadta, úgy mint például Billie Piper, Hilary Duff, a Jimmy Eat World, Ashley Tisdale, az Alcazar, a Crazy Frog, Joe McElderry, Ariana Grande és Carly Rae Jepsen, Taylor Swift vagy Miley Cyrus. 

Az eredeti dal egyébként 2021. novemberében 625 millió megtekintésnél járt a YouTube-on, míg a javított 4K verzió, amit 2019-ban adtak ki, már 23 millió megtekintésnél tartott ebben az időszakban.

A dal első helyen végzett a dán, szlovén és svéd kislemezlistákon, valamint második lett a belga, holland, ír, magyar, olasz, norvég és brit kislemezlistán. Az együttes minden, a dalból származó bevételét az etiópiai éhezőknek adományozta.

A Wham! Last Christmas című albuma 36 évvel az első megjelenés után 2020-ben végül először került az első helyre a brit kislemezlistán.