Van különbség az Országos Meteorológiai Szolgálat által kiadott figyelmeztetés és riasztás között?

VAN

Azt a legtöbben tudják, hogy a meteorológiai figyelmeztetésnek és riasztásnak három fokozata van a várható időjárási helyzet súlyosságtól függően):

  • sárga = potenciálisan veszélyes,
  • narancs = káreseményhez/személyi sérüléshez vezethet,
  • piros = veszélyes, komoly károkat okozó, emberi életet is fenyegető.

Azonban ez a két fogalom (figyelmeztetés és riasztás) nagyon sokak fejében összemosódik, vagy összekeveredik a fent említett színekkel (pl. azt gondolják, hogy a citromsárga az csak figyelmeztetés, a piros meg a riasztás).

A helyzet az, hogy valójában a meteorológiai veszélyjelzés két lépcsőjéről beszélünk:

A figyelmeztetést (figyelmeztető előrejelzés) az adott napra, valamint a következő napra készítik el, ez szöveges, illetve térképes formában mutatja, hogy hol és mikor várhatóak veszélyes időjárási események.

A riasztást akkor teszik közzé, amikor már szinte bizonyos egy veszélyes időjárási esemény bekövetkezése, mert minden adott az előfordulásához. A riasztást (típustól és időjárási helyzettől függően) jellemzően fél-három órával az esemény előtt teszik közzé szintén térképpel együtt.

 

villám-riasztás-figyelmeztetés-omsz-vihar-jégeső-meteorológia

 

A figyelmeztetést és a riasztást a következő időjárási helyzetekre adják ki:

  • heves zivatar,
  • felhőszakadás,
  • széllökés,
  • ónos eső,
  • hófúvás.

Magyarországon a veszélyjelző rendszert az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) működteti. Az élet- és vagyonvédelmet szolgáló aktuális információk a www.met.hu/idojaras/veszelyjelzes/ illetve a oldalon érhetők el. Az oldal színekkel ellátott térképére pillantva azonnal látható, hogy mely területeket érinthet veszélyes időjárási jelenség. A térképre kattintva pedig szöveges formában lehet részletesebben tájékozódni a várható időjárási veszélyről az adott térségben.

 Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Hogyan írjuk helyesen: kölcsönad vagy kölcsön ad? Hogyan írjuk helyesen: kísértet vagy kisértet? Hogyan írjuk helyesen: figyelemre méltó vagy figyelemreméltó? Hogyan írjuk helyesen: naivitás vagy naívitás? Mikor van Artúr névnap? Mikor van Friderika névnap? Keresztrejtvény – 12.28. Mekkora a világ legmélyebb ásott kútja? Hogyan írjuk helyesen: süllyed vagy sűlyed? Mikor van húsvét 2015-ben?

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 0 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.