Tudod melyik a világ legnagyobb barlangja?

A vietnami Son Doong barlang.

 

Son Doong barlang

A Hang Sơn Đoòng, vagyis a Hegyi folyó barlang egy hatalmas barlang Vietnamban, a Phong Nha – Ke Bang Nemzeti Park területén. Különlegessége, hogy saját folyója és dzsungele van, és néhol még vékony felhők is kialakulnak benne.

De mi az, hogy “legnagyobb”? A Son Doong a jelenleg ismert legnagyobb átmérőjű üreggel bíró barlang a Földön.

Méretei akkorák, hogy egy negyven emeletes felhőkarcoló is elférne benne. A legtágasabb helyeken az üreg 200 méter magas és 150 méter széles, de átlagosan 80 méter magas és ugyanilyen széles.

Az első turista 2013-ban lépte át a barlang bejáratát. Ma már rendszeresen indítanak túrákat, ahol sátorozási lehetőség is van. Hét napot lehet a barlangban tölteni, amelynek költsége egy főre nagyjából 2300 dollár, vagyis 640 ezer forint.

hanghang2hang3hang4Hang Son Doong explorers navigate an algae-covered cavescape.hang6hang7hang8

song9song10 Hogyan írjuk helyesen: hirdet vagy hírdet? Alkoholra tej vagy tejre alkohol hatásosabb a másnaposság ellen? Szeptember 26. – miről nevezetes? Olcsóbb az éves megyei autópálya matrica? Megéri azt venni, vagy jobb az éves? Március 14. – miről nevezetes? Mikor van Cecília névnap? Február 18. – miről nevezetes? Hogyan írjuk helyesen: egész szám vagy egészszám? Keresztrejtvény – 16.11.09. Hogyan írjuk helyesen: szerviz vagy szervíz?