Tényleg rosszabb minőségű a földgáz, mint korábban?

Nem.

 

foldgaz

A víz lassabban forr fel, a tojás kétszer annyi idő alatt fő meg, a fűtést feljebb kell csavarni, mint korábban – hasonló megfigyelésekkel már a tíz évvel ezelőtti internetes fórumokban is találkozhatunk, de az összeesküvés elmélet miszerint a gázt “hígítják”, ennél is korábban szerezte első híveit.

Szakértői vélemények szerint ez csupán városi legenda, mert:

  • a földgáz levegővel keverve  robbanásveszélyes elegyet alkot, bármely más gáznemű anyag hozzáadása pedig gazdaságtalan lenne, hiszen a földgáz összetételének megváltoztatásához komoly technikai felszereltségre, szakembergárdára és tőkére lenne szükség;
  • a gázkészülékek nem is működnének más minőségű földgázzal, mint amire beszabályozták őket;
  • a földgáz továbbá igen nagy nyomással áramlik a vezetékekben, megcsapolni és hígítani, nem egyszerű feladat;
  • a gázminőség fenntartásáért felelős Földgázszállító Zrt. (FGSZ) vezetékhálózat 120 pontján naponta hitelesített műszerekkel hétpercenként vesz mintát a földgázból; a hazai szabvány szerint a földgáz fűtőértéke 34 MJ/m3 ± 5%, vagyis 32,3-35,7 MJ/m3 közötti tartományban mozog;
  • a csapvíz hőmérséklete télen 5 fokos, nyáron akár 20 fokos is lehet, a hideg hónapokban így 20 százalékkal több energiára van szükség a felforralásához, ezért forr fel lassabban a tésztához a víz ilyenkor;
  • a gáz hígítására utaló jelnek tartják a láng elszíneződését is, amikor az kékből sárgára, vagy vörösre vált, de a gázláng színe az égés tökéletességétől függ: ha a levegőben lévő valamilyen szennyeződés, például a nem tisztított készülékből por kerül az égőfejhez, az égés minősége megváltozik.

Ön mit gondol, mik a tapasztalatai? Átvernek minket, vagy csak bizalmatlanok vagyunk, és bemeséljük magunknak a gázhígítós elméletet?

  

Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Fotózkodj Bubbával, és nyerj Bubba párnát! Mi a bakancslista? Hogyan írjuk helyesen: mennyezet vagy menyezet? Hogyan írjuk helyesen: öldöklés vagy őldöklés? Mikor kell az órát átállítani? Ötöslottó nyerőszámok az 53. játékhéten 2016-ban 2015. október 21. és 25. között Budapesten rendezik a WOMEX-et. Milyen esemény is ez? Hogyan írjuk helyesen: nagyobb vagy nagyob? Mikor van Vendel névnap? Hogyan írjuk helyesen: kapus vagy kapús?

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 4 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

  1. Amennyiben nem higítják az energia szolgáltató gázt, akkor miért is van a háziasszony által is észleltek, vagy bár mennyire nem tetszik a fűtésnél is tapasztalható fűtőteljesítmény csökkenés.Rendszeresen karbantartott készülék ellenére. Ám ez sem elég, mert a napokban hír érkezett, hogy egyes szerelők még buherálják az órákat is.

  2. Én csak annyit tennék hozzá, hogy nem tudom mit csinálnak a gázzal – mivel nem vagyok szakember, csak egy egyszerű háziasszony, aki évtizedek óta főz -, de azt tudom, hogy ami eddig egy óra alatt főtt meg, ahhoz, most legalább dupla idő kell.

  3. Tessék mondani, ha a földgáz minősége nem változik, akkor miért veszik hét percenként a mintát és vizsgálják a minőségét? Mert ugye, ha a gáz minősége állandó akkor az egész vizsgálgatásnak semmi értelme.