Szabad petárdázni szilveszterkor Magyarországon?

TILOS

 

petarda_szilveszter_tilos

A petárda birtoklását is tiltja a jogszabály. Akinél engedély nélkül van petárda, az szabálysértést követ el, és ezért a büntetés akár 150 ezer forint is lehet.

Vannak bizonyos pirotechnikai eszközök, melyeket a szabályokat betartva használhat a civil lakosság, de a csak durrogtatásra, ijesztgetésre alkalmas petárda nem ilyen.

A szórakoztató pirotechnikai termékeket négy kategóriába sorolják, többek között attól függően, hogy milyen veszélyes a felhasználásuk.

A jogszabály szerint az egyes és kettes kategóriába sorolt termékeket egész évben meg lehet vásárolni és a megfelelő szabályok szerint fel lehet használni. A hármas kategóriába tartozó tűzijátékok korlátozás alatt állnak: ezeket december 28. és 31. között lehet megvásárolni, használni viszont csak december 31-e este 6 óra és január 1-je reggel 6 óra között lehet. Január 5-éig szabad megtartani őket, az el nem használt termékeket a forgalmazó köteles térítésmentesen visszavenni, viszont a vételárat nem köteles visszafizetni. A professzionális céllal készített 4. pirotechnikai osztályba tartozó, nagy hatóanyag-tartalmú tűzijáték termékeket csak szakképzett pirotechnikus vásárolhatja meg érvényes felhasználási engedély birtokában.

FONTOS TUDNI:

  • Pirotechnikai terméket csak legális árusítóhelyeken szabad venni.
  • Ha a tűzijáték elázik, akkor kiszárítás után sem szabad használni.
  • A tűzijátékok felhasználása bizonyos fokú hozzáértést és óvatosságot igényel. A tűzijátékok komoly sérüléseket tudnak okozni, elsősorban égési sérüléseket, de roncsolhatnak is. A nem megfelelő használatból következő leggyakoribb sérülések: a kéz, az arc, valamint a szem sérülései.
  • A tűzijáték használata előtt körültekintően ki kell választani azt a helyet, ahol használni akarják. A közelben ne legyen gyúlékony anyag, nem szabad használni például benzinkút vagy fatelep közelében. A tűzijátékokat a használat előtt megfelelően rögzíteni kell, célszerű felkészülni az esetleges tűzoltásra, ha a tűzijáték miatt tűz keletkezne.
  • A tűzijátékokat nem szabad más tűzveszélyes anyagokkal együtt tárolni, továbbá tetőtérben, pincében, alagsorban tartani, kiskorúak elől el kell zárni. A pirotechnikai termékeket tilos megbontani, átalakítani és szétszedni.
  • A legálisan forgalmazott pirotechnikai termék felirata magyar nyelvű, közérthető használati és kezelési útmutatót, valamint baleset- és egészségvédelmi figyelmeztetést is tartalmaz.