Sándor családnév – mi az eredete, jelentése?

A “Sándor” családnév a személyekkel való származási kapcsolatra utaló családnevek csoportjába tartozik.

Ezen belül az apára utaló családnevek közé. Az egyházi és a régi világi férfi személynevekből alakult családnevek tartoznak ide, mint például a Péntek, Simon, László.

Előzménye az Alekszandrosz név, mely embereket oltalmazó jelentésű. Nagy Sándor uralkodása után vált elterjedt személynévvé. A Római Katolikus Egyház szentjei közül tizenheten viselték az Alekszander nevet. A magyar nyelvbe az olaszból került. Mint ahogyan a gyakori keresztnevekből, így ebből is gyakori családnév lett, Sándor fia, leszármazottja jelentéssel.

A Sándor vezetéknév 2014-ben a 44. leggyakoribb magyar családnév volt.

Néhány híres „Sándor” vezetéknevű ember:

Sándor György előadóművész, “humoralista”

Sándor Móric európai hírű lovas, úszó és vadász, az Ördöglovas

Gróf Sándor Vince, annak a teleknek a tulajdonosa volt, ahová a Sándor-palota épült, amely a mindenkori magyar köztársasági elnök rezidenciája

Baloghné Sándor Mária ápolónő

Sándor Péter színész

Sándor Pál filmrendező

Sándor Zita labdarúgó

Ez is érdekelhet:
Milyen névnap van ma és holnap? 

 A megfázást a hideg okozza? Miért csendesebbek a madarak július közepétől? Keresztrejtvény – 08.20. Hogyan írjuk helyesen: befőtt vagy befött? Hogyan írjuk helyesen: nyugdíjas vagy nyugdijjas? Hogyan írjuk helyesen: biztosan vagy biztossan? Mikor van Szimóna névnap? Keresztrejtvény – 07.25. Hogyan írjuk helyesen: rája vagy rálya? Hogyan írjuk helyesen: külseje vagy kűlseje?