Kicsoda Psota Irén?
Psota Irén a Nemzet Színésze, kétszeres Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, aki 86 éves korában, 2016. február 25-én hunyt el.

Psota Irén élete

Psota Irén színművésznő, 1967-ben.
Psota Irén színművésznő, 1967-ben. Fotó: Fortepan / Szalay Zoltán

Psota Irén 1929. március 28-án született Budapesten. 1952-ben végezte el a Színház- és Filmművészeti Főiskolát, abban az osztályban, ahol például Berek Kati, Horváth Teri és Váradi Hédi is végzett.

Színészi pályafutását a Madách Színházban kezdte, ahol 1952-től egészen 1980-ig játszott. Ezt követően a Népszínházban és a Nemzeti Színházban is játszott, két-két évet. 1990-ben visszatért a Madách Színházba.

Számos műfajban és szerepben megmutatta a tehetségét, a tragikus hősnőtől kezdve a komikus, groteszk karakterekig. A prózai színház mellett zenés darabokban is játszott, pályafutása során több mint 100 darabban szerepelt. Közel 60 éves pályafutását 80 éves korában fejezte be, utolsó fellépéséről így nyilatkozott:

Viszont utána volt még egy estem, és az annyira jól alakult, annyira sikerült mindent kiadni magamból, hogy a végén úgy éreztem, hogy „na, ezzel abba is kell hagynom!”

Psota Irén két könyvet is írt, ’Szerelmeim, szerepeim és a szemtanúk’ és ’PSOTA’ címekkel, illetve egy CD-je is megjelent ’Psota, Te édes’ címen. Tv-, film- és rádiószerepekben is feltűnt. A híres Frédi és Béni című sorozatban szinkronszínészként szerepelt, Vilma hangját kölcsönözte.  A Ház a sziklák alatt című magyar filmdrámában Tera szerepét játszotta, a Légy jó mindhalálig című filmben pedig Violát alakította.

Psota Irén díjai

 • Kétszer nyerte el a Jászai Mari-díjat 1959-ben és 1962-ben.
 • A Kossuth-díjnak szintén kétszeres nyertese, 1966-ban és 2007-ben is neki ítélték.
 • A Magyarország Érdemes Művésze és Magyarország Kiváló Művésze díjat is elnyerte, az elsőt 1976-ban, a másodikat 1982-ben.
 • 1990-ben neki ítélték a Fővárosi Nívódíjat.
 • 1992-ben megnyerte az Erzsébet-díjat.
 • A Magyar Érdemrend középkeresztjét 1994-ben kapta meg, ami egy állami kitüntetés.
 • 1996-ban a Halhatatlanok Társulatában örökös tagnak választották.
 • 2000-ben elnyerte A Nemzet Színésze díjat.
 • 2003-ban Psota Irén nyerte a Pro Urbe Budapest díjat.
 • 2009-ben megnyerte a Gundel művészeti díjat és a Prima díjat.
 • 2014-ben Budapest díszpolgára lett

2017-ben Almási Éva, a színésznő halála után, megalapította emlékére a Psota Irén-díjat. 

Psota Irén magánélete

A színésznő háromszor házasodott, utolsó férje Ungvári Tamás, magyar író, műfordító és irodalomtörténész volt. Élettársi kapcsolatban volt Seregi Lászlóval, Kossuth-díjas táncos-koreográfussal és Makk Károllyal, filmrendező-forgatókönyvíróval.

Ez is érdekelhet:

Mikor van Irén névnap?Keresztrejtvény – 11.11. Keresztrejtvény – 12.18. Hogyan írjuk helyesen: kitűz vagy kitüz? Hogyan írjuk helyesen: szájharmonika vagy szájharmónika? Mikor van Apollónia névnap? Hogyan írjuk helyesen: száz százalékig vagy százszázalékig? Mióta használunk kanalat? Mi az endometriózis? Hogyan írjuk helyesen: rugózik vagy rúgózik? Március 17. – miről nevezetes?